De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol (VVD), haalt dit weekend in De Telegraaf uit naar het ondemocratische karakter van zowel het Klimaat- als het Preventieakkoord van het kabinet Rutte-III. De polderakkoorden kunnen niet voldoende meer democratisch in de Tweede en Eerste Kamer beoordeeld worden; de polder domineert de Kamer, zegt Broekers-Knol eigenlijk.

Dat vindt de prominente liberale politica ’spijtig’. Broekers-Knol noemt de Akkoorden 'dictaten' die het wezen van de democratie ontkennen. De burger - die wel stemt voor de Kamer, maar niet voor leden van akkoorden - heeft buiten spel gestaan bij de totstandkoming ervan.

In de Kerstbijlage van De Telegraaf zegt ze te vrezen voor de lasten die de gewone burger te dragen krijgt: "Nu gaat de lage btw van 6 naar 9 procent. Dat wordt dan gecompenseerd met een verlaging van de inkomstenbelasting. Maar als je ondertussen een warmtepomp, isolatie, asbestdaken opruimen en duurdere boodschappen voor je kiezen krijgt, wat blijft er dan onder de streep over? Mensen die heel veel geld hebben, kunnen het allemaal betalen, maar met name voor de middengroepen is het heel erg lastig. Ik vind dat de burger te veel op zijn nek krijgt.”

In dezelfde krant laat oud-partijleider Hans Wiegel zich horen. Gewapend met een sigaar adviseert hij mensen snel een geel hesje te kopen "want ze vliegen weg”. Volgens Wiegel zal het Klimaatakkoord de VVD bij de verkiezingen voor Provinciale Staten komend voorjaar in de weg zitten.

Autojournalist Bas van Putten voorspelde op basis van een ander Telegraaf-artikel alvast hoe het Klimaatakkoord uitpakt voor de automobiliteit van de gemiddelde Nederlander:De Telegraaf - ?Preventie- en klimaatakkoord min of meer dictaten?
Reageer
  • Deel
Druk af