De VVD is liberaal. Vrije markten zorgen voor de juiste prijs die ook de eerlijke is. Iedereen moet immers letten op de vraag en daarop slim inspelen. Wie dat doet krijgt vanzelf een eerlijke prijs. Van 'eerlijke prijzen' door overheidsingrijpen moet de partij niets hebben.

'Buitengewoon antwoord'
De Russische voedselboycot doet de VVD echter de bakens verzetten. VVD Europarlementariër Jan Huitema schrijft op zijn blog Eerlijke handel, daar sta ik voor. De markt is nu totaal uit het lood geslagen. De Europese Commissie kan in dit soort gevallen handelen en heeft nu de verantwoordelijkheid dat te doen.” Door middel van crisiskartels is het mogelijk gezamenlijk afspraken te maken en zo producten tijdelijk uit de markt te halen. Hiermee kan de markt worden gestabiliseerd. Nederland heeft inmiddels een verzoek ingediend voor komkommers, aubergines en paprika’s. Het is onduidelijk wanneer hierover een besluit valt, blijkt uit de antwoorden van de Europese Commissie. “Normaal ben ik zeker niet voor marktingrijpen. Maar de buitengewone acties van Rusland vragen om een buitengewoon antwoord. Kortlopende crisiskartels, van maximaal een half jaar zijn een deel van een antwoord.” Jan Huitema zal in nauwe samenwerking met Staatsecretaris Sharon Dijksma druk blijven zetten om tijdelijke crisiskartels mogelijk te maken.

Het venijn zit in het druppeltje
Opeens bevinden de PvdA van Dijksma en de VVD zich in hetzelfde economische kamp. dat is overigens minder bijzonder dan het lijkt. Van John Stuart Mill, een van de aartsvaders van het liberalisme, moet de overheid ingrijpen als de markt er zelf even niet meer uitkomt. De boeiende vraag is echter hoelang tijdelijk ingrijpen mag duren. Het is namelijk een publiek geheim dat de crisis in de tuinbouw- en boerenland al dateert van voor de Russische boycot. Die was slechts het druppeltje dat de emmer liet overlopen. Daar zit dan ook het venijn voor de VVD.

Fotocredits: 'Er wordt niet verder genivelleerd', Imaginary Museum Projects: News Tableaus
Dit artikel afdrukken