Rol landbouw
Dijkstra blijkt vanuit deze benadering een bijzondere rol te zien voor de Nederlandse landbouw. Trouw: Ook hier loopt Nederland volgens hem al voorop. Dijkstra: "In de landbouw zijn unieke kansen om de rest van de wereld met liefst 9 miljard mensen in 2050 te voeden. Dat kan met Nederlandse expertise zodat er minder uitstoot aan te pas komt. De broeikasgas-voetafdruk van onze koeien is namelijk lager, en de opbrengst hoger dan elders in de wereld.
"Onze kennis en producten uit de slimme landbouw kunnen we delen met andere landen. Klimaat en economie komen hier echt samen."
Ook de PvdA ziet het zo
Wie dergelijke woorden verslijt voor een 'typisch VVD-standpunt' komt bedrogen uit. Ook de PvdA van Diederik Samsom, die afgelopen maand met GroenLinks-leider Jesse Klaver een ambitieus klimaatplan voorstelde, blijkt in te stemmen met deze interpretatie van COP21 en lijkt daarmee de kritiek van de Kamer op Samsom te bevestigen dat zijn partij het klimaat niet serieus neemt.
Volgens energiewoordvoerder Vos van de PvdA zou Nederland met het huidige regeerakkoord al grotendeels aan COP21 voldoen. Trouw noteert de volgende uitspraken: Jan Vos, PvdA-Kamerlid en energiewoordvoerder van zijn fractie, is het met de coalitiepartner eens. Het in Parijs gesloten klimaatakkoord is vooral een aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan. "We moeten doorgaan met waar we mee bezig zijn en er hier en daar een schepje opdoen. Dan voldoen wij keurig aan de in Parijs overeengekomen doelen en ook aan de eis van Brussel dat 14 procent van onze energieproductie in 2020 duurzaam moet zijn."
Vos erkent dat Nederland te boek staat als het vuilste jongetje in de Europese klas, maar het regeerakkoord uit 2012 heeft voor een trendbreuk gezorgd.
Koppen signaleren verandering
Toch kopte Trouw op de voorpagina Klimaatbeleid moet om na Parijs. De Volkskrant zegt: 'Eén front tegen de opwarming. NRC Next toont een foto van een moderne Sisyphus die tegen een composthoop vuilnis oploopt en kopt Belofte van een nieuw tijdperk. Het Dagblad van het Noorden noteert op zijn voorpagina Roer ook in Nederland om.
Fotocredits: 'Thin air', Christopher A. Dominic
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Klopt Jarno # 17,
Ik denk (misschien per abuis) dat wij een bepaalde 'beschaving' hebben opgebouwd.
Vanaf WOII tot relatief heden hebben wij kwetsbare groepen niet meer afhankelijk van goodwill van mogelijk eigen kinderen of anderen willen zien.
Daar was onze maatschappij o.a. op gebouwd.
Ik onderschrijf dat standpunt; het heeft (onnodig) lijden van mede-burgers voorkomen. Maar ook onrust onder groepen, die 'buiten de boot vallen'.
We leven nu ietwat in een andere maatschappij; het is allemaal niet zo vanzelfsprekend meer.
De grote pot is 'op'. Daar ben ik mij heel goed van bewust. Zeker met de beslissingen die in de nabije toekomst genomen moeten worden.
Wil jij je vastpinnen op de 'Wet' van Darwin, Jarno?
Nou, dan heb ik (met velen) de verkeerde keuze gemaakt door geen (of te weinig) kinderen te krijgen.
Gaan we weer lekker 'fokken' met zijn allen; dat is pas goed voor het klimaat.
Geweldige link Steven (#13). Misschien een idee om alle Tweede Kamer leden in Nederland een dag naar huis te sturen om dit in alle rust te lezen en te overdenken in plaats van door te keutelen over bonnetjes uit 2001. Waarbij ik er stiekem vanuit ga dat het bij politici gaat om gebrek aan kennis of inzicht.
http://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2015/12/Condooms-en-kiloknallers-voor-beter-klimaat-2732196W/#285141
Ria, "En wordt dan daarbij gekozen voor het recht van de 'sterksten' of niet?"
Noemde Darwin, alweer meer dan 100 jaar geleden, dat niet evolutie?
Of je het wilt of niet, dat is de wet van Darwin.
Onze regering heeft een ongelooflijke berg boter op het hoofd.
Wanneer was het ook al weer dat onze Ned. regering door de rechter tot grotere maatregelen CO2-reductie is gemaand in een vonnis? Met als argumentatie: zorgplicht voor haar burgers en betere bescherming tegen risico’s van klimaatverandering (universele mensenrechten).
Bij mijn weten sprak onze ‘regering’ uit dat dat allemaal heel erg belangrijk was, en (maar lees: maar) aan het beraden was deze uitspraak in hoger beroep te toetsen.
Dit heeft plaatsgevonden dit jaar!
Ik ben persoonlijk blij dat sommigen onder onze regeringsleiders nu het 'financieel gewin' van overgaan tot andere energie-opwekking een beetje doorkrijgen.
Nu nog echt de kern van het verhaal begrijpen: We zullen onze maatschappij (-en) gigantisch moeten veranderen.
En wordt dan daarbij gekozen voor het recht van de 'sterksten' of niet?