In Trouw zegt milieu-woordvoerder Remco Dijkstra van de VVD: Van directe en radicale veranderingen van de Nederlandse levensstijl hoeft helemaal geen sprake te zijn. "Het eenzijdig opleggen van allerlei beperkingen is niet nodig. Wat wel nodig is, is om alles slimmer en soms een beetje groener te doen. Daarom is de rol van ondernemers zo belangrijk. Geld verdienen en klimaatvriendelijk produceren en consumeren komt samen in de VVD-benadering."

Rol landbouw
Dijkstra blijkt vanuit deze benadering een bijzondere rol te zien voor de Nederlandse landbouw. Trouw: Ook hier loopt Nederland volgens hem al voorop. Dijkstra: "In de landbouw zijn unieke kansen om de rest van de wereld met liefst 9 miljard mensen in 2050 te voeden. Dat kan met Nederlandse expertise zodat er minder uitstoot aan te pas komt. De broeikasgas-voetafdruk van onze koeien is namelijk lager, en de opbrengst hoger dan elders in de wereld.
"Onze kennis en producten uit de slimme landbouw kunnen we delen met andere landen. Klimaat en economie komen hier echt samen."


Ook de PvdA ziet het zo
Wie dergelijke woorden verslijt voor een 'typisch VVD-standpunt' komt bedrogen uit. Ook de PvdA van Diederik Samsom, die afgelopen maand met GroenLinks-leider Jesse Klaver een ambitieus klimaatplan voorstelde, blijkt in te stemmen met deze interpretatie van COP21 en lijkt daarmee de kritiek van de Kamer op Samsom te bevestigen dat zijn partij het klimaat niet serieus neemt.
Volgens energiewoordvoerder Vos van de PvdA zou Nederland met het huidige regeerakkoord al grotendeels aan COP21 voldoen. Trouw noteert de volgende uitspraken: Jan Vos, PvdA-Kamerlid en energiewoordvoerder van zijn fractie, is het met de coalitiepartner eens. Het in Parijs gesloten klimaatakkoord is vooral een aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan. "We moeten doorgaan met waar we mee bezig zijn en er hier en daar een schepje opdoen. Dan voldoen wij keurig aan de in Parijs overeengekomen doelen en ook aan de eis van Brussel dat 14 procent van onze energieproductie in 2020 duurzaam moet zijn."
Vos erkent dat Nederland te boek staat als het vuilste jongetje in de Europese klas, maar het regeerakkoord uit 2012 heeft voor een trendbreuk gezorgd.


Koppen signaleren verandering
Toch kopte Trouw op de voorpagina Klimaatbeleid moet om na Parijs. De Volkskrant zegt: 'Eén front tegen de opwarming. NRC Next toont een foto van een moderne Sisyphus die tegen een composthoop vuilnis oploopt en kopt Belofte van een nieuw tijdperk. Het Dagblad van het Noorden noteert op zijn voorpagina Roer ook in Nederland om.

Fotocredits: 'Thin air', Christopher A. Dominic
Dit artikel afdrukken