Dat schrijft CE Delft in een rapport, opgesteld in opdracht van de European Public Health Alliance (EPHA).

Het rapport kwantificeert de economische impact van voortijdige sterfte, extra gezondheidszorg, verloren werkdagen en andere gezondheidskosten veroorzaakt door de luchtvervuilers die de meeste ziekte en dood veroorzaken: fijnstof, ozon en stikstofdioxide. Aan de hand van luchtverontreinigingscijfers uit 2018 publiceert CE Delft verschillende ranglijsten op basis van gezondheidsschade, zowel absoluut als per hoofd van de bevolking.

Boekarest
Bovenaan de lijst met absoluut de hoogste economische gezondheidsschade als gevolg van luchtvervuiling staat Londen. In totaal veroorzaakt de Londense luchtvervuiling bijna €11,4 miljard gezondheidsschade per jaar. Op ruime afstand volgt Boekarest als tweede stad in de top. De jaarlijkse gezondheidsschade daar wordt geraamd op €6,3 miljard, zo’n €3.000 per inwoner. Dat levert de Roemeense stad een eerste plaats op in de ranglijst van gezondheidsschade per inwoner. Die top-10 bestaat verder uit Milaan, Padua, Warschau, Bratislava, Venetië, Brescia, Sofia, Turijn en München (inderdaad, 5 Italiaanse steden). Londen valt met €1.290 per inwoner dan weer ruim buiten deze ranglijst.

Benieuwd naar de top-5 van de steden met de minste gezondheidskosten door luchtvervuiling per inwoner?

Dat zijn Santa Cruz de Tenerife (met €382 de enige stad met minder dan €400 per inwoner aan gezondheidsschade), Narva (Estland), Kuopio (Finland), Arrecife (Lanzarote) en het in de Franse Pyreneeën gelegen Pau.

Nederland
In Nederland is in Amsterdam (€1 miljard), Rotterdam (ruim €750 miljoen) en Den Haag (ruim €521 miljoen) de economische gezondheidsschade het hoogst. Deze steden bezetten daarmee respectievelijk een 30ste, 41ste en 60ste plaats in de ranglijst van 432 Europese steden. Omgeslagen over het aantal inwoners ziet de top-3 voor Nederland er iets anders uit. Amsterdam blijft de hoogste impact houden met €1.301 per inwoner, gevolgd door Eindhoven (à €1.276 per inwoner) en Rotterdam (à €1.213 per inwoner). Dat zet deze steden op respectievelijk een 114de, 126ste en 143ste plaats.
Dit artikel afdrukken