Zwaardere mensen zijn vaker neerslachtig. In een groot, internationaal onderzoek zoeken voedingswetenschappers uit hoe dat zit. Heeft gezond eten invloed op depressie? Helpt een pil met vitaminen en mineralen ook?

Gezocht: overgewicht en somberheid
Bij de VU leiden de hoogleraren Ingeborg Brouwer en Marjolein Visser het onderzoek naar de samenhang tussen stemming en voedsel: MooDFOOD. Brouwer en Visser willen weten of mensen met goede eetgewoonten minder snel depressief worden. Voor een experiment dat een jaar duurt, zoeken ze duizend deelnemers in vier landen. Zij moeten overgewicht hebben en zich weleens somber voelen.

"Als wij alles moesten ontkrachten wat op internet door hele en halve voedingsdeskundigen wordt geschreven, kwamen we niet meer toe aan gedegen onderzoek. Wij zijn geen voedingsdeskundigen, maar voedingswetenschappers. Dat is een erkende titel"
De helft van de proefpersonen krijgt wekelijkse leefstijlcoaching om stemming en voedingspatroon te beïnvloeden. De andere helft van de groep krijgt dat niet. Alle deelnemers krijgen daarnaast een voedingssuplement of een placebo. Coaching en tussentijdse metingen vinden plaats in Amsterdam. Aanmelden kan via MoodFood.

MoodFOOD-onderzoek
Het totale MooDFOOD-onderzoek, waarvan dit experiment onderdeel is, loopt van 2014 tot 2019. Het omvat bijvoorbeeld ook onderzoek dat aantoonde dat depressieve mensen in twee jaar tijd significant meer kans hebben om aan te komen of juist af te vallen dan gezonde mensen. Het al of niet gebruiken van antidepressiva lijkt in dit verband irrelevant. Ook bleek dat zwaardere mensen of mensen met een grotere middelomvang iets meer kans hebben een klinische depressie te ontwikkelen.

Moe van eetgoeroes
In het Parool werden Brouwer en Visser onlangs geïnterviewd naar aanleiding van hun onderzoek. Ze worden moe van eetgoeroes die adviseren klei of kokosolie te eten en die brood in de ban deden. Visser: "Als wij alles moesten ontkrachten wat op internet door hele en halve voedingsdeskundigen wordt geschreven, kwamen we niet meer toe aan gedegen onderzoek. Wij zijn geen voedingsdeskundigen, maar voedingswetenschappers. Dat is een erkende titel."
Dit artikel afdrukken