De fusie van de agrochemische multinationals Bayer en Monsanto, eigenlijk een overname door Bayer ter waarde van $66 miljard (€53 miljard), is gisteren voorwaardelijk goedgekeurd door de VS. Om monopolieposities te voorkomen kwamen de bedrijven met het Ministerie van Justitie overeen dat zij delen van hun activiteiten zullen verkopen. Diezelfde eis stelde de Europese Commissie eerder dit voorjaar.

Het Duitse Bayer zal zijn zaad- en herbicidenactiviteiten afstoten aan het concurrerende Duitse chemiebedrijf BASF; die deal werd al in het najaar van 2017 beklonken.

Bayer zal ook een reeks intellectuele eigendoms- en onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten verkopen. In totaal zet Bayer voor circa $9 miljard aan waarde buiten de deur. Dat meldt de Financial Times. De Volkskrant heeft het over een 'in de hel gesmede fusie' en sprak met commentatoren die de voorwaardelijke desinvesteringen nauwelijks gewicht in de schaal vinden leggen omdat de de markt voor een belangrijk deel wordt bepaald door een handvol grote bedrijven. In de afgelopen jaren namen de grootste agrochemische spelers elkaar over. Naast BASF creërden de samenvoegingen van Dow en Dupont, ChemChina en Syngenta en nu Bayer en Monsanto verreweg de grootste spelers op de markt.
FinTimes - US set to approve Bayer-Monsanto deal with divestitures
  • Deel
Druk af