Logo’s met een waarschuwing tegen suiker zou een succesvollere toekomst te wachten staan, volgens NPR-blog The Salt.

De libertaire oplossing
Suiker is het nieuwe vet. Van verschillende kanten is de aanval op toegevoegde suikers ingezet, ook in Nederland.
Versuikering van ons eten en drinken door toegevoegde suikers is de grootste boosdoener. Je vindt ze in frisdranken en andere suikerhoudende dranken - sportdranken, vitaminedrankjes en thee. In verschillende landen en steden zijn al snoep- en suikertaksen voorgesteld. Soms redden ze het, vaak niet. Zelfs ingevoerde taksen blijken achteraf weer afgeschaft te worden.

De consument kan zelf kiezen, maar niet meer ontsnappen aan de boodschap dat ze op moet passen
Daarom is het tijd voor een nieuw idee: het waarschuwingslabel. Wetgevers in New York en Californië willen consumenten middels etiketten op frisdrankflessen waarschuwen tegen suiker, net zoals dat gebeurt tegen roken en alcohol op de verpakkingen van sigaretten en flessen drank. Dat is een zogenaamde libertaire oplossing. De consument kan zelf kiezen, maar niet meer ontsnappen aan de boodschap dat ze op moet passen.

Voorgesteld wordt een etiket voor drankjes die meer dan 75 calorieën per 12-US-ounce serving - oftewel 355 ml – bevatten. Californië heeft al een logo ontworpen:

suikerschaadt
California Center For Public Health Advocacy


'Recht op waarschuwing'
Voor New York en Californië liggen voorstellen klaar. De Californische senator en auteur van het label wetsvoorstel, Bill Monning, vindt dat iedereen recht heeft op deze waarschuwing. ‘Als we de gezondheidsproblemen kennen, moet de consument dit ook te horen krijgen’.
Jeffrey Dinowitz denkt dat het label haalbaar is
Zijn voorstellen voor een suikertaks strandden eerder door het niet halen van de benodigde goedkeuring (tweederde van elk Huis). Het nieuwe voorstel heeft echter minder stemmen nodig – slechts een meerderheid in zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden.
Jeffrey Dinowitz (New York) denkt dat het label haalbaar is. ‘Er wordt ditmaal niks verboden’. Uit een Californische enquête blijkt dat 60 procent van de Democraten en Republikeinen het idee steunt. Daar zit dus een kans van slagen in.

Fotocredits: ‘How Much Sugar?’ Shardayyy
Dit artikel afdrukken