Het gaat om zoete e-liquids met fruit- en snoepsmaak. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil met de strengere regelgeving het gebruik van e-sigaretten onder jongeren terugdringen. Menthol- en mintsmaken blijven wel overal te koop. De FDA is bang dat gebruikers anders teruggrijpen naar de gewone sigaret met mentholsmaak.

De e-sigaret wordt gezien als een veiliger alternatief voor gewone sigaretten. Maar de risico’s worden onderschat, ook voor jonge gebruikers. Een recent onderzoek laat zien dat jongeren die e-sigaretten gebruiken later vaak overstappen op normale sigaretten. De e-sigaret ondermijnt het rookontmoedigingsbeleid van de overheid.

De e-sigaret ondermijnt het rookontmoedigingsbeleid van de overheid
Volgens het meest recente onderzoek van het Trimbos Instituut, bleek in 2015 een derde van de jongeren van 12 tot 16 jaar wel eens een e-sigaret of shisha-pen te gebruiken. Zelfs op basisscholen bleek 1 op de 10 kinderen ervaring te hebben met een e-sigaret.

Uit eigen ervaring weet ik hoeveel lekkerder een e-sigaret is in vergelijking met een normale sigaret. Sigaretten hebben een slecht imago: ze zijn vies en ongezond. Een e-sigaret voelt veel onschuldiger door de zoete smaak. Geen wonder dat het ding zo populair is onder kinderen.
Dit artikel afdrukken