Lekker
Friesland Foods Western Europe produceert langhoudbare zuiveldranken, vruchtensappen, fruitdranken en sportdranken. Pauwels stelt dat gezond alleen niet meer voldoende is, een vruchtendrank moet ook lekker zijn. Dat maakt dat je een gezond product als granaatappelsap niet zomaar op de markt kunt gooien. Granaatappel is van zichzelf wrang en weeïg, maar dankzij de toevoeging van appel, witte druif, framboos en zwarte bes is Friesland er in Foods er toch in geslaagd een lekkere granaatappeldrank te maken.
Van karton naar glas en PET
Veel vruchtensappen werden tot voor kort vooral in karton verpakt. Maar vruchtensappen hebben een aantrekkelijke kleur, die mag gezien worden, zegt Cools. Verse sappen zitten daarom vaak in glas, voor houdbare dranken denkt de industrie aan transparante PET-flessen. Maar dat omschakelen gaat niet zomaar. Sedimentatie en kleurafwijkingen door oxidatie worden ineens belangrijk. Dat heeft ook consequenties voor het productieproces, vertelt Cools.
Hersluitbare portieverpakking
Om op de gemakstrend in te spelen worden veel vruchtensappen nu in een hersluitbare portieverpakking verkocht. Daarmee kan de consument drinken waar hij wil en zo veel hij wil. Ook voor gekoelde pakjes zijn volop groeimogelijkheden: een lage ternperatuur verhoogt de versbeleving van de consument.
Achterwaartse integratie
Houdbare sappen bestaan uit vruchtenconcentraten en vruchtenpurees, die vaak in voortraject al herhaaldelijk bij een hoge temperatuur verhit zijn. Friesland Foods probeert steeds meer grip te krijgen op de stroom vanaf de boom, bijvoorbeeld door het aantal verhittingsstappen te minimaliseren, zegt Pauwels. De focus op kwaliteit vertaalt zich volgens Cools in een achterwaartse integratie in de keten. Dat kan bijvoorbeeld door eigen fruitverwerkingsbedrijven in de herkomstlanden van hun grondstoffen, zoals Döhler heeft in India en Turkije, of door bedrijven ter plaatse te helpen met technologische know how.
bron: VMT
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bij de psychiater.
'Eieren, 'vers van de boerderij'. Ik ben zo'n naïeve oelewapper die dan gelijk een beeld voor zich krijgt van op het erf lopende kipjes, die netjes hun eitjes hebben gelegd op de daarvoor bestemde plaats.'
Nee mijnheer, u bent geen naive oelewapper.
Als eieren worden aangeprezen als 'vers van de boerderij' dient u precies dat te fantaseren wat u deed. U kunt zich onmogelijk een ei uit een legbatterij fantaseren. Wat overigens geen slecht ei is en ook heel vers kan zijn als het vers is.
Is de kaasboer nou schuldig met zijn verkoop-tactiek, of ben ik zelf schuldig? Hij heeft niet dat beeld in mijn hoofd gestopt, dat heb ik zelf gedaan.
Nee mijnheer, de kaasboer stopt dat beeld wel in uw hoofd. Het is een kruimelcrimineel, naar voorbeeld van hele grote, die bijvoorbeeld A. Heijn heten of U. Nilever.
Tsja, alles draait om de suggestie. Afgelopen donderdag nog gezien bij ons op de markt, op de stand van een kaasboer: eieren, 'vers van de boerderij'. Ik ben zo'n naïeve oelewapper die dan gelijk een beeld voor zich krijgt van op het erf lopende kipjes, die netjes hun eitjes hebben gelegd op de daarvoor bestemde plaats. En dan onder de kip vandaan, door de stempelmachine, in doosjes gestopt en aan de aardige kaasboer meegegeven. Druk gedoe, zo bij het krieken van de dag, maar voor je klanten moet je wat over hebben, toch?
Goed, enerzijds naïef wellicht, maar anderzijds met voldoende levenservaring om toch maar even het doosje open te doen en het stempel te bekijken. En ja hoor, kooi-eieren..... Niks loslopende kipjes. Niks vers, want bij zo'n massa-productie pluk je de eieren niet even onder de kip vandaan om ze gelijk mee te geven aan meneer kaasboer.
Is de kaasboer nou schuldig met zijn verkoop-tactiek, of ben ik zelf schuldig? Hij heeft niet dat beeld in mijn hoofd gestopt, dat heb ik zelf gedaan. Met behulp van zijn woorden, oké, maar toch, ik geef er mijn eigen beleving aan. Hoe dan ook heeft hij pech, met zijn mooie woorden. Ik koop lekker geen kaas meer bij hem.
Vers hoeft helemaal niet. Lang niet altijd. Ik moet er niet aan denken dat in mijn blikje een verse sardien zou zitten. Ik vind ze prima, sardines zonder kop en in olie. Dank u, Marokko, voor 49 cent.
Burgers, consumenten, moeten de taal terugpakken van de marketiers. Iets is vers als het vers is.
Het oprekken van het begrip, de taal, een woordje dat iedereen verstaat - vers - is veel erger dan dat we pannekoek met een overbodige derde n moesten schrijven, en niet eens van de marketiers van Koopmans.
Geef mij mijn taal terug, sapzeikerds.
Een gesprek kort geleden met een soepfabrikant die er eer in stelt echt goeie soep te maken op basis van goed getrokken bouillons:
- mensen willen vers
- dat is toch ook het beste?
- ja, vers wel
- hoezo?
- ze krijgen koelvers. Vers is vers als het uit de pan komt, morgen nog. Overmorgen al niet meer. Koelvers is niet vers
- maar toch wel het beste?
- haha, dat denkt iedereen: eerst komt echt vers, dan diepvries en pas een eind daarna komt koelvers. Maar het klinkt natuurlijk wel 'vers'.
Vroeger be-leefde men niet maar leefde men gewoon. Nu zit in alle succesvolle producten iets belevenisbevorderends besloten. Ook in slowfood en biologisch. Slowfood zonder te beseffen dat het slowfood is, is gewoon een gekookte aardappel ipv een Langedijker muis.
Literpakken sap gekoeld in de supermarkt zetten voor een hogere prijs is overigens een misdaad.