De consument wil gezond, lekker en gemakkelijk en is bereid daarvoor te betalen. Het relatief dure segment verse vruchtensappen groeit daardoor jaarlijks met 20% tot 25%. Raymond Pauwels van drankenfabrikant Friesland Foods Western Europe en Kees Cools van toeleverancier Döhler, beiden lid van branchevereniging VIGEF, vertellen hoe fabrikanten van vruchtensappen op deze trends inspelen. Döhler produceert vrichtensappenconcentraten, flavours, sweeteners en funcionele ingrediënten en daarmee toeleverancier voor de drankenindustrie. De consument is bereid te betalen voor verse sappen, dranken met specifieke gezondheidsclaims en bijzondere fruitsoorten, vertelt Cools, member executive board bij Döhler. Als nieuwe soort is de granaatappel, met een hoog gehalte aan antioxidanten, nu booming.

Lekker
Friesland Foods Western Europe produceert langhoudbare zuiveldranken, vruchtensappen, fruitdranken en sportdranken. Pauwels stelt dat gezond alleen niet meer voldoende is, een vruchtendrank moet ook lekker zijn. Dat maakt dat je een gezond product als granaatappelsap niet zomaar op de markt kunt gooien. Granaatappel is van zichzelf wrang en weeïg, maar dankzij de toevoeging van appel, witte druif, framboos en zwarte bes is Friesland er in Foods er toch in geslaagd een lekkere granaatappeldrank te maken.

Van karton naar glas en PET
Veel vruchtensappen werden tot voor kort vooral in karton verpakt. Maar vruchtensappen hebben een aantrekkelijke kleur, die mag gezien worden, zegt Cools. Verse sappen zitten daarom vaak in glas, voor houdbare dranken denkt de industrie aan transparante PET-flessen. Maar dat omschakelen gaat niet zomaar. Sedimentatie en kleurafwijkingen door oxidatie worden ineens belangrijk. Dat heeft ook consequenties voor het productieproces, vertelt Cools.

Hersluitbare portieverpakking
Om op de gemakstrend in te spelen worden veel vruchtensappen nu in een hersluitbare portieverpakking verkocht. Daarmee kan de consument drinken waar hij wil en zo veel hij wil. Ook voor gekoelde pakjes zijn volop groeimogelijkheden: een lage ternperatuur verhoogt de versbeleving van de consument.

Achterwaartse integratie
Houdbare sappen bestaan uit vruchtenconcentraten en vruchtenpurees, die vaak in voortraject al herhaaldelijk bij een hoge temperatuur verhit zijn. Friesland Foods probeert steeds meer grip te krijgen op de stroom vanaf de boom, bijvoorbeeld door het aantal verhittingsstappen te minimaliseren, zegt Pauwels. De focus op kwaliteit vertaalt zich volgens Cools in een achterwaartse integratie in de keten. Dat kan bijvoorbeeld door eigen fruitverwerkingsbedrijven in de herkomstlanden van hun grondstoffen, zoals Döhler heeft in India en Turkije, of door bedrijven ter plaatse te helpen met technologische know how.

bron: VMT
Dit artikel afdrukken