image

Chocolade zou gezond zijn en goed zijn voor een geluksgevoel. Sommigen beweren zelfs dat het goed is voor je libido. Uit het AD blijkt dat vrouwen er in ieder geval anders op reageren dan mannen.

Vrouwen reageren anders op chocola dan mannen: waar of niet waar? Onderzoek naar medische feiten en fabels. Vrouwen reageren anders op chocola dan mannen: Waar.

Soms lijkt het alsof de wetenschap wel erg druk is met het bewijzen van fenomenen die iedereen zelf ook wel kan zien. Neem het onderzoek van Utrechtse wetenschappers dat vorig jaar verscheen in het gezaghebbende American Journal of Clinical Nutrition. Ze legden daarvoor twaalf mannen en vrouwen in de mri-scanner, terwijl ze hen chocolademelk gaven. Wat blijkt: vrouwenhersenen reageren anders op chocolade dan die van mannen.
Echt verrassend is deze uitkomst niet voor wie wel eens chocoladereclame ziet. Bonbonbakkers en repenfabrikanten richten andere boodschappen op vrouwen (van chocolade kun je genieten) dan op mannen (chocolade geeft energie en kracht). Dat zouden ze niet doen als ze de effecten niet zouden terugzien in de verkoopcijfers.

Toch levert dit onderzoek wel degelijk nieuwe inzichten op, vooral over hoe het brein beslist wanneer we trek krijgen in eten, en wanneer het genoeg is. Geen onbelangrijk onderwerp. Twee van de vijf Nederlanders is te dik, en een belangrijke vraag van dit moment is waarom de eetlust van zoveel mensen niet op tijd stopt.

Een definitief antwoord is er nog niet. Wel zijn er aanwijzingen dat dat antwoord voor mannen wel eens anders kan zijn dan voor vrouwen. Dat er andere hersenkernen betrokken zijn bij de eetlust en het verzadigingsgevoel van mannen en vrouwen is één zo’n aanwijzing. Vrouwen lijken gevoeliger voor het genot dat voedsel teweeg kan brengen.

Ook blijken bij vrouwen en mannen andere stofwisselingshormonen een rol te spelen bij overgewicht. Bij mannen is dat vooral insuline, het hormoon dat bij ouderdomsdiabetes zijn werkzaamheid verliest. Mannen slaan hun vet vooral in de buik op. Juist dat binnenbuikse vet is verantwoordelijk voor een verhoogde insuline-afgifte.

Bij vrouwen, met hun onderhuidse vetopslag, stijgt bij overgewicht het hormoon leptine. Vrouwelijke geslachtshormonen bepalen het verschil: na de menopauze gaan vrouwen óók meer binnenbuiks vet opslaan.Uiteindelijk hopen wetenschappers stofjes die eetlust en verzadiging regelen, zo goed te snappen dat ze pillen kunnen maken tegen overgewicht, of liever nog, lekker voedsel waarvan je snel genoeg hebt.

Voorlopig blijven we echter overgeleverd aan zelfbeheersing en lichaamsbeweging.


bron: AD
Dit artikel afdrukken