In de landen waar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties actief is, zijn vrouwen verantwoordelijk voor 90% van het werk dat aan de gezinsmaaltijd vooraf gaat. Dat blijkt onder meer uit de foto's en verhalen van de Britse fotograaf Chris Terry. De foto's zijn te zien op de website The family Meal, een initiatief van het Wereldvoedselprogramma en de EU.

'CEO's van het huishouden'
Terry bezocht Ecuador, Tsjaad, Niger, Jordanië en Myanmar. Hij maakte foto's van mensen die samen de gezinsmaaltijd voorbereiden, vaak met voedingsmiddelen waar ze over kunnen beschikken dankzij financiële steun van de hulporganisaties. In alle gevallen is de centrale figuur op de foto een vrouw. Zij zijn de 'CEO's van het huishouden'.

In ontwikkelingslanden telen zij de vruchten op het veld, verzorgen zij het vee en bereiden zij het voedsel
Daarom richt de VN zich, waar mogelijk, specifiek op vrouwen. Door hun positie te versterken, zal ook de voedselzekerheid van arme gezinnen in landen met lage inkomens verbeteren. "Het zijn immers vrouwen die zorgen dat er eten op tafel komt. In ontwikkelingslanden telen zij de vruchten op het veld, verzorgen zij het vee en bereiden zij het voedsel. In Afrika zijn zij het ook die tussendoor nog het hout sprokkelen voor het vuur", schrijft Vilt.

'If you empower the woman, you feed the family'
Het Wereldvoedselprogramma steunt daarom bij voorkeur vrouwen, vanuit het principe 'if you empower the woman, you feed the family'. Dat kan in de vorm van financiële steun, zodat de vrouwen voedsel kunnen kopen, of in de vorm van educatie: landbouwcursussen, kookworkshops of trainingen waarmee ze een eigen bedrijfje kunnen starten. Volgens de VN zal "een stijging in het gezinsinkomen zich sneller vertalen in beter doorvoede en gezonde kinderen als de vrouw des huizes het geld beheert".

Fotocredits: 'The story of Achta', World Food Programme / Chris Terry, supported by the EU
Dit artikel afdrukken