Mannen en vrouwen die drie drankjes gedronken hebben, lopen 4,5 keer zoveel risico op verwondingen als niet-drinkers. Drinken ze nog meer, dan gaat het risico voor mannen en vrouwen sterk uiteen lopen. Bij 15 drankjes lopen mannen 12 keer zo veel risico, maar vrouwen 22 keer zo veel.

Drinkpatroon maakt verschil
Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 37 EHBO-afdelingen in 18 landen, waar ruim 13.000 mensen behandeld werden die aangaven gedronken te hebben. Er werd, behalve naar hun alcoholinname, ook gekeken naar sekse, leeftijd, oorzaak van de verwonding en het landelijke alcoholgebruik. Een standaard drankje bevat 14 gram alcohol. Dat komt overeen met een blikje bier, een groot glas wijn of een flinke borrel (4 cl).

Volgens hoofdonderzoeker Cheryl Cherpitel (Alcohol Research Group, Emeryville, California, en WHO Collaborating Center on Alcohol Epidemiology and Injury) treden er meer verwondingen op in landen waar matig alcoholgebruik niet zo ingeburgerd is. "Mensen in de verschillende landen kunnen in principe dezelfde hoeveelheid alcohol binnenkrijgen, maar het drinkpatroon maakt echt een groot verschil uit". Zo is het in sommige landen gebruikelijk alcoholhoudende dranken te drinken bij het eten. Dat lijkt uiteindelijk gunstiger dan landen waar meer sprake is van gelegenheidsdrinken dat leidt tot binge-drinken.

Twee keer zoveel verwondingen door geweld
Leeftijd maakte niet uit voor het risico gewond te raken na alcoholgebruik. Het verschil tussen mannen en vrouwen is waarschijnlijk deels toe te schrijven aan het feit dat mannen beter tegen alcohol kunnen. De belangrijkste oorzaak van de verwondingen blijkt geweld te zijn. Dat komt twee keer zo vaak voor als verwondingen door verkeersongevallen, vallen of andere ongelukken.

Het onderzoek is verschenen in Addiction.

Fotocredits: Campagne 'Drank maakt meer kapot dan je lief is', Postbus 51
Dit artikel afdrukken