Ze onderzochten 117 potscherven uit het zuidwesten van de Verenigde Staten op sporen van cafeïne. De vindplaatsen van de potscherven liepen van het zuiden van Colorado tot het noorden van Chihuahua, in Mexico. In 40 van de onderzochte scherven, sommige uit de 8e eeuw na Christus, troffen ze inderdaad organische resten van cafeïne en twee stoffen uit de cacaoboon aan.

Stimulerende drank
Volgens onderzoeksleider Patricia Crown brouwden de toenmalige bewoners van deze regio's cafeïne-houdende dranken op basis van cacaobonen, of van een hulstvariant. Ze suggereert dat de dranken als stimulerend middel gedronken werden bij ceremonies en rituelen. Dat deden bijvoorbeeld ook de Maya's, Azteken en andere oorspronkelijke bewoners van Centraal Amerika al. Zij klopten hun cacaobrouwsel op tot een schuimende drank.

"Ik denk dat de het belang van deze ontdekking gelegen is in het feit dat twee cafeïnehoudende planten zich verspreid hebben door Noord-Amerika - geruild of verhandeld - en dat ze wijdverbreid gebruikt werden voor cafeïnehoudende, ceremoniële dranken in het Zuidwesten", zegt Crown in Phys.org.

Handelswaar
Beide plantensoorten komen niet van nature voor in het Zuidwesten van de VS. De bewoners van het toendertijd dunbevolkte Zuidwesten hebben dus echt moeite moeten doen om aan hun cafeïne te komen. Hoe de eventuele handelsroutes liepen, is onbekend.

Het onderzoek is verschenen in PNAS.

Fotocredits: 'Frothy hot chocolate', Alpha
Dit artikel afdrukken