Drie eetmomenten op een dag? Dat is van vroeger. Nu heb je wel 200 voedselkeuzemomenten. In Trouw beschrijft journalist Dana Ploeger een bezoek aan De Efteling. "Bij talloze eettenten stonden net zulke rijen als bij de attracties." 15 eettenten telt De Efteling
tegenwoordig, tegen 2 in de jaren '70.

Ploeger ziet het aantal eetmomenten in de ‘obesogene omgeving’ snel toenemen. In Eindhoven is het eerste AH-filiaal voor clockless eating geopend. Restaurants blijven tot na middernacht open. Een YouTube-filmpje van het Voedingscentrum toont een ‘eindeloze stroom eetmomenten.’ Het lukt Ploeger niet haar eigen gezin samen aan tafel te krijgen. Bijbanen, sport, schoolprojecten bemoeilijken dat.

De oplossing? Organiseer een zondagslunch of een zaterdagochtendontbijt. Neem het gezin mee uit eten, als je het kan betalen. Benadruk het sociale aspect van het moment samen aan tafel en gebruik het niet als opvoedmoment, aldus een ontwikkelingspsycholoog met wie Ploeger sprak.
Trouw - Leven met 200 voedselkeuzemomenten per dag
  • Deel
Druk af