In de Ondertussen van donderdag 16 april vallen mij deze berichten op:

- strenge maatregelen in de gevangenis – geen bezoek, minder groepsactiviteiten – leidden in Lelystad afgelopen week tot opstand. Dat wekt in Frankrijk misschien verbazing. Daar gelden namelijk nagenoeg dezelfde regels ook voor niet-gedetineerden. De lokale Volkskrant-correspondent daar vergelijkt de quarantaine dan ook met een gevangenisstraf. Hij kan bijna niet naar buiten en als hij al gaat, heeft hij een overheidsverklaring bij zich. Voor Nederlandse gedetineerden én de 'gewone' Fransen geldt: houd je aan de wet, anders krijg je straf. Een tbs’er die zich niet aan de regels hield, moest weer even terug ‘naar binnen’, schrijft het NRC. Hij hield zich dan ook niet aan de voorwaarden. Daarmee zijn de Nederlandse gedetineerden en Fransen in quarantaine best te vergelijken, ze zijn even vrij - of gevangen.

- Nederlanders gaan – vergeleken met andere Europeanen – nog relatief vaak de deur uit. Dat schrijft de NOS op basis van Google-statistieken van smartphone-gebruikers die hun locatiegeschiedenis ingeschakeld hebben. We gaan onder andere graag naar de supermarkt (16% minder dan voor de lockdown) en meer naar het park (41% méér dan voor de lockdown). Dat is op zich helemaal niet erg, volgens epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht. “Het gaat om de hoeveelheid contact met anderen.” Bovendien is het niet duidelijk hoeveel maatregelen noodzakelijk zijn om de uitbraak van het virus te beperken – misschien doen andere landen zelfs te veel.

- ongeveer 3% van de Nederlandse bloeddonors heeft antistoffen tegen het corona en is dus besmet geweest. Dat concludeert Sanquin op basis van ongeveer 4000 bloed- en plasmadonaties van afgelopen week. Het onderzoek onder leiding van Hans Zaaijer moet bijdragen aan meer inzicht in de reeds opgebouwde groepsimmuniteit. Zaaijer: “We zijn net iets over de helft van onze eerste meting, vandaar dat we die 3% nog als voorlopig cijfer moeten zien. Over een aantal weken gaan we opnieuw een meting doen, zo brengen we in kaart hoe snel het aantal mensen met antistoffen, en daarmee hopelijk immuniteit, toeneemt.” Hij verwacht dat dan te zien is dat meer donors het virus hebben gehad. Omdat het coronavirus zich via de lucht en direct contact verspreidt, hebben donors en niet-donors een even grote kans op besmetting. Zodoende geldt dit onderzoek als representatieve steekproef voor de Nederlandse bevolking. Op IJsland is inmiddels 10,4% van de bevolking getest; bijna 0,5% van hen blijkt besmet te zijn (geweest).

Donderdagavond besteedt de Keuringsdienst van Waarde aandacht aan misstanden de Europese (maar met name Italiaanse) groente- en fruitteelt (Algemeen Dagblad). In een tweeluik wordt eerst de zogenaamde Italiaanse landbouwmaffia besproken en volgende week wordt supermarktbranche CBL geconfronteerd met de bevindingen. Héél lang geleden was het al een zorg. In de oude doos van Foodlog kun je het artikel trieste tomaten vinden. Sindsdien is er helaas weinig veranderd.
Ondanks dat het pas april is, zijn er nu al zorgen over droogte (Algemeen Dagblad). Waterbedrijf Vitens leverde de eerste 2 weken van deze maand al een miljard meer drinkwater dan in 2019 en noemt het "een significante stijging".
Trouw maakte een lijst van 15 meest vervuilende bedrijfstakken voor wat betreft hun uitstoot van broeikasgassen, maar legt nu de vinger op de zere plek: die bedrijven doen dat allemaal voor ons, de consumerende Nederlander.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken