De vrije markt zet aan tot de productie van teveel grondstoffen waardoor inkopers van verwerkers en winkelorganisaties tegen lage prijzen kunnen inkopen. Verwerkers en detaillisten hebben door goed ondernemerschap grip op hun marges; de boer niet om hij in de grondstoffenmarkt voor overschotten zorgt. Toch denken boeren nog altijd dat ze met schaalvergroting kunnen overleven. Een denkfout volgens de vrije-markteconoom en beleggingsspecialist: “de nadelen van een grote hoeveelheid homogeen product zijn te merken aan de prijs.”

Van Duijn wees erop dat de prijzen van agrarisch product al decennialang veel minder hard stijgen dan het algemeen prijspeil. Daarom verdienen boeren nog altijd relatief lage inkomens en verdienen ze te weinig om hun bedrijven rendabel te kunnen ontwikkelen. Van Duijn zoals Boerderij hem citeert: “De economische orde deugt niet. Steeds meer geld in de voedselketen blijft ergens anders dan bij de boer hangen. Degenen die het belangrijkst zijn, worden niet beloond. Ik ben een vrije-markteconoom, maar niet voor de land- en tuinbouw. Daar is regulering nodig." Vervolgens noemde hij een klassieke vrije-marktoplossing om uit het inkomensprobleem voor boeren te komen: “productdifferentiatie is de manier om aan de greep van volledige mededinging te ontsnappen.”

Volledige mededinging is een marktsituatie waarin talloze bedrijven precies hetzelfde product maken; ze kunnen slechts met elkaar op prijs concurreren en hollen daardoor elkaars bedrijven steeds verder uit. Gedifferentieerd product creëert zijn eigen markt zodat niet iedereen van iedereen wil winnen met hetzelfde product. In zo'n markt bestaat alleen moordende prijsconcurrentie en opschaling. In een gedifferentieerde markt verleiden slimme ondernemers die specifieke behoeftes onder het publiek weten te ontdekken en ontwikkelen met soms grote, maar ook vaak kleine verschillen heel uiteenlopende groepen kopers. In zo'n markt beperkt het aanbod zich automatisch omdat de ondernemers die daarin actief zijn, snel genoeg merken dat hun producten niet meer lopen.


Dit artikel afdrukken