De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.
Door de lockdown en exportbeperkingen stagneerde de reguliere afzet. In afwachtingen van betere tijden en om voedselverspillingen en afboekingen te voorkomen, stroomden koel- en vrieshuizen vol met agrarische producten als frites, snacks, vlees en vis. De uitval van Nederlandse slachtcapaciteit door corona-besmettingsgevallen bij onder meer Vion en Van Rooi in mei en juni, heeft klaarblijkelijk niet veel afgedaan aan de hoge vleesvoorraden, concludeert Boerenbusiness.
De Rabobank spreekt van een extreme situatie die zal veranderen nu de horeca weer op gang komt. Toch denkt de bank niet dat situatie snel normaliseert. Uit angst voor een tweede virusgolf blijft de vraag naar opslagcapaciteit ook de komende maanden waarschijnlijk groot. De lage energieprijzen helpen hierbij. De bank ziet de trend in de gehele opslagsector. Verder voorziet Rabobank dat de aankomende economische recessie zal leiden tot een verschuiving in consumptie van duurdere naar goedkopere producten. De eerste prijzenslagen tussen supermarktbedrijven tekenen zich inmiddels af.
Nieuwe Oogst - Rabobank verwacht verschuiving naar goedkope producten
Door de lockdown en exportbeperkingen stagneerde de reguliere afzet. In afwachtingen van betere tijden en om voedselverspillingen en afboekingen te voorkomen, stroomden koel- en vrieshuizen vol met agrarische producten als frites, snacks, vlees en vis. De uitval van Nederlandse slachtcapaciteit door corona-besmettingsgevallen bij onder meer Vion en Van Rooi in mei en juni, heeft klaarblijkelijk niet veel afgedaan aan de hoge vleesvoorraden, concludeert Boerenbusiness.
De Rabobank spreekt van een extreme situatie die zal veranderen nu de horeca weer op gang komt. Toch denkt de bank niet dat situatie snel normaliseert. Uit angst voor een tweede virusgolf blijft de vraag naar opslagcapaciteit ook de komende maanden waarschijnlijk groot. De lage energieprijzen helpen hierbij. De bank ziet de trend in de gehele opslagsector. Verder voorziet Rabobank dat de aankomende economische recessie zal leiden tot een verschuiving in consumptie van duurdere naar goedkopere producten. De eerste prijzenslagen tussen supermarktbedrijven tekenen zich inmiddels af.
De laatste zin merk ik nog niet erg in de supermarkt. Heb eerder idee dat prijzen gestegen zijn.
Niet dat ik daarover klaag, ik geniet de luxe dat ik mijn boodschappen in de supermarkt prima kan betalen. En indien dat lastiger zou zijn/worden heb ik er geen probleem mee om dan per jaar een kledingstuk minder te kopen.
Aangaande voedselprijzen is dit een vrij recent bericht: prijsstijging-voeding-hoogste-in-10-jaar
Is wel weer zo'n vervelend (en tendentieus) percentage weergave t.o.v. 1 jaar eerder. Eigenlijk zou ik alleen deze alinea moeten citeren:
Voeding 14,5 procent duurder in 10 jaar tijd
In tien jaar tijd stegen de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent. Dat is iets lager dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten van 16 procent. Groente en fruit stegen in deze periode het meest in prijs, namelijk met bijna 20 procent.