Vrienden kunnen het beste schatten hoe oud je wordt. Dat schrijft ScienceDaily.

’Oude’ studie
Persoonlijkheidseigenschappen bepalen voor een deel de leeftijd waarop je overlijdt. Daarom wilden Amerikaanse onderzoekers weten of de inschatting van die eigenschappen door goede vrienden verband houdt met de lengte van je leven.

Om daar achter te komen, keken de onderzoekers naar een studie die in 1930 begon met het volgen van een groep proefpersonen van in de twintig. In 1930 stelden onderzoekers uitgebreide vragen over persoonlijkheidseigenschappen, zowel over hoe proefpersonen zichzelf beoordeelden als hun vrienden. Dit vroegen zij voor een belangrijk deel aan vrienden die bij de bruiloft waren.

Karaktertrekjes
Wat bleek? Meestal konden vrienden beter iemand’s persoonlijkheid weergeven dan de proefpersonen zelf. Vrienden schatten dus het beste in hoe oud je wordt.

Volgens de onderzoekers heeft dit twee redenen. Ten eerste heb je nooit een volledig zelfbeeld, zeker niet als het een momentopname is. Ten tweede geven meerdere vrienden tezamen een relatief goed beeld van alle eigenschappen van een persoon. "Al zou je verwachten dat vrienden je op een positieve manier zien, ze merken ook de karaktertrekjes op die tot een vroege dood leiden", aldus onderzoeker Joshua Jackson.

Brave mannen, rustige vrouwen
Daarnaast bleken verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen die bij vrienden bekend stonden als open en plichtsgetrouw, leefden over het algemeen langer, mogelijk vanwege risicomijdend gedrag en
een gezondere levensstijl. Ook emotioneel stabiele en vriendelijke vrouwen leven langer. De onderzoekers denken dat deze vrouwen beter om kunnen gaan met stress.

De studie verscheen in het tijdschrift Psychological Science.

Fotocredits: 'Havant Wedding 1907', Hampshire and Solent Museums
Dit artikel afdrukken