Hier zijn 5 redenen waarom ik vrede wil sluiten met het Voedingscentrum:

1. Het Voedingscentrum doet gewoon zijn werk. En dat is: de richtlijnen van de Gezondheidsraad vertalen in praktische adviezen. Dat is niet altijd te benijden, omdat die richtlijnen niet heel vaak worden geüpdatet. Een voorbeeld: het Voedingscentrum kiest ervoor hun beleid over verzadigd vet te baseren op een richtlijn van de Gezondheidsraad uit 2001. Dat is lastig werken.

2. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De website PuurGezond bijvoorbeeld baseert de PuurGezond Piramide óók op de adviezen van de Gezondheidsraad, maar komt op andere aanbevolen hoeveelheden (meer groenten, minder brood, roomboter op brood, volle zuivel). Die verschillende modellen kunnen naast elkaar bestaan. De ene Nederlander zal zich meer vinden in de Schijf van Vijf, de ander in de PuurGezond Piramide.

3. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen in de verschillende voedingsstromingen. Het lijkt bijvoorbeeld of Pioppi en het Voedingscentrum elkaar de tent uitvechten, maar als je goed kijkt valt dat reuze mee. Iedereen is het er namelijk over eens dat het voor een gezonde Nederlander goed is om groenten, fruit, noten, vis, zuivel, volkoren granen en olijfolie te eten. Ook over het beperken van alcohol, bewerkt vlees, hyperbewerkte producten en suiker zijn we het eens. We steggelen eigenlijk vooral over hoeveelheden (vet in de voeding, of over de hoeveelheid brood, pasta, aardappelen), over magere of volle zuivel en over broodsmeersels (margarine versus roomboter).

4. Het Voedingscentrum is er om voorlichting te geven aan gezonde Nederlanders. Voor alle andere Nederlanders zijn er de diëtisten van Nederland, jullie dus. Mensen met een aandoening krijgen een dieet, een voeding die om medische redenen moet worden aangepast aan een individu. Individueel en precies op maat. Dat betekent logischerwijs dat deze mensen meestal niet volgens de Schijf van Vijf eten. Minder brood en pasta voor mensen met diabetes, minder peulvruchten of fruit voor iemand met een prikkelbare darm, geen dierlijke producten voor een veganist, geen melk voor iemand met een koemelkallergie. Voor al deze personen is het Voedingscentrum níet de raadgever. Laten we dat eens duidelijk stellen.

5. Wie “besmet” is met een leefstijlgerelateerde aandoening, heeft dus minder aan de adviezen van het Voedingscentum dan aan die van de diëtist. Dat dit inmiddels miljoenen Nederlanders betreft, is een treurig feit. Het is ook een feit dat die miljoenen Nederlanders niet gebaat zijn bij gekissebis. Die moeten een goed advies krijgen, zodat ze hun gezondheid kunnen verbeteren.

Ik stel voor om strijdbijlen en broodmessen te begraven en te erkennen dat we een gemeenschappelijk doel dienen: Nederland gezonder maken. De Schijf van Vijf (of een ander voorlichtingsmodel) is er voor gezonde mensen. En de diëtist geeft een passend voedingsadvies voor mensen met een aandoening. Zo kunnen we uiteindelijk allemaal Rome bereiken.

Dit artikel verscheen eerder deze week op nieuwsvoordietisten.nl, de nieuwssite voor diëtisten, studenten diëtetiek en professionals in de voedingszorg.
Dit artikel afdrukken