Boerderij brengt een analyse van de herstellende melkprijs. Terwijl de verwachting was dat die niet sterk zou stijgen, is er toch sprake van een hogere prijs dan verwacht. De gemiddelde melkveehouder lijkt al gauw zo’n €6 tot €7 per 100 liter meer melkgeld te zullen krijgen dan vorig jaar. Rabobank en FrieslandCampina hadden verwacht dat er niet meer dan €2 tot €3 per 100 liter in zou zitten.

Een deel van de verklaring zit volgens Boerderij in de toenemende vraag naar melkvet. De prijzen voor boter en room zitten volgens het blad in een sterke opwaartse trend. Boerderij verklaart de vraag als volgt: De voornaamste oorzaak van deze stormloop op melkvet is het omgeslagen perspectief bij de consument. Gesteund door de nieuwste wetenschappelijke inzichten geldt melkvet niet meer als ongezond. Integendeel, het wordt nu juist gezien als heel gezond en ook hip. Gevolg is dat consumenten steeds vaker de magere producten laten staan en kiezen voor volle melk, volle yoghurt en ‘extra volle’ Griekse of Turkse yoghurt (5-6% vet), volvette kaas en echte boter. Ook in voedingsmiddelen als koekjes en zelfs chocopasta gaat steeds vaker melkvet in plaats van palmolie of ander plantaardig vet.

Gesprekken op Foodlog tussen de professoren Muskiet en Kersten laten zien dat er in de wetenschap mogelijk sprake is van nieuwe inzichten, maar tevens dat daar nog lang geen consensus over bestaat.
Boerderij - Hip vet basis herstel zuivelmarkt
  • Deel
Druk af