In de stand van NieuwVers op de Zomerweek van Libelle in Lelystad wordt deze week de lezeressen van het blad een aantal vragen gesteld. Een daarvan gaat over de sla van tuinder Jopie Duijnhouwer van tuinderij Haverkamp bij Deventer.
De vragen en het goede antwoord zijn te lezen op de foto van het spiekbriefje van de standdames. Aan de Foodloglezers hebben we een andere vraag: wat denkt de Foodloglezer dat de Libelle vrouwen overwegend als antwoord geven?
Jopie Duijnhouwer stelde zijn romaine sla ter beschikking voor de test. Lezeressen die op de Zomerweken het goede antwoord raden gaan met een krop sla naar huis. Jopie vertelde ons dat die sla tot de lekkerste behoort die hij verbouwt. De reeën die zijn tuin betreden zijn er nl. dol op, terwijl ze bijvoorbeeld rode sla volkomen links laten liggen.
Niettemin blijft Deventer grotendeels verstoken van Jopie's sla. De little gems - kleine romeinse slaatjes - komen met vrachtwagenladingen tegelijk uit Spanje, terwijl ze om de hoek ook groeien.
Dit artikel afdrukken
Jopie Duijnhouwer stelde zijn romaine sla ter beschikking voor de test. Lezeressen die op de Zomerweken het goede antwoord raden gaan met een krop sla naar huis. Jopie vertelde ons dat die sla tot de lekkerste behoort die hij verbouwt. De reeën die zijn tuin betreden zijn er nl. dol op, terwijl ze bijvoorbeeld rode sla volkomen links laten liggen.
Niettemin blijft Deventer grotendeels verstoken van Jopie's sla. De little gems - kleine romeinse slaatjes - komen met vrachtwagenladingen tegelijk uit Spanje, terwijl ze om de hoek ook groeien.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als er over ons gepraat wordt, moeten we meepraten. We hebben in Deventer de Jumbo Deventer die de sla van Jopie Duinhouwer aanbiedt. Daarnaast brengen we de sla van Jopie naar Zwolle, Zutphen, Gorssel en ook Zelhem en Arnhem.
Paar constateringen:
1. Wij hebben net te weinig capaciteit om Willem&Drees; actief te verkopen aan supermarkten in de omgeving van Deventer. En eigenlijk in meer steden. Reden: je moet centen hebben om te acquireren en we groeien nu met nationale klanten waar Willem zelf actief kan verkopen.
2. Biologische sla is een moeilijk artikel in de supermarkt. Dit wordt bijna niet verkocht. Vooral natuurlijk door de gigantische prijsdruk die er is op de gewone sla.
3. Sommige delen van Nederland kopen nog niet zoveel biologische groenten (weet dat het aandeel altijd nog kleiner dan 3% is). Dat betekent dat de markt zich nog verder moet ontwikkelen.
@Jopie,
Daar ben ik blij om, mijn reactie was wat dat betreft een beetje kort door de bocht.
Jammer dat de supers in Deventer er kennelijk niet aan willen.
Maar dat brengt me wel op de opvallende verschillen tussen steden die ik gemerkt heb bij AGF.
Ik ben de afgelopen jaren regelmatig verhuisd en heb gemerkt dat tussen de verschillende steden soms grote verschillen zitten.
Het maakt dan vaak in wezen niet uit bij welk merk je komt, maar in de ene stad zijn de groente-afdelingen veel beter van kwaliteit dan in de andere.
Sorry Paul, Jopie is wel bij Willem & Drees aangesloten en levert daar deze week 60 kroppen sla. Andere lokale afnemers 250. Regionale afzet in de Achterhoek (Distreko) 800 kroppen, groothandel 2500.
W&D is buiten de randstad niet de klapper waar je op hoopt. Ik kan de sla verser, sneller en goedkoper op de stoep zetten bij een lokale supermarkt , maar ik kom er niet binnen. Daarom ben ik blij dat W&D het doen.
Nou en of Paul, dat mag. In het Westland zit zelfs een AH franchiser die zo goed is in groenten dat Zaandam er behoorlijk de pest over in heeft. Maar klanten zijn er dol op. Zo zie je maar wat er allemaal kan. Nederland is zo goed in logistiek dat het wél kan als je het echt wilt.
Eenvoudig waarschijnlijk. Jopie is niet bij Willem&Drees; aangesloten.
Daarmee is meteen ook een probleem met de Willem&Drezen; boven tafel. Het is in wezen niets anders dan een tussenhandel en dus extra schakel tussen producent en consument.
Maar ik vraag me af of het anders kan. Hebben franchise supermarkten wel het recht om zelf een eigen lokale leverancier in te schakelen? (even los van de vraag of die dat extra werk willen)