Eet liever een verse sinaasappel en wees zuinig met sap. Sap zorgt ervoor dat je veel meer suikers binnenkrijgt. Via sap 'drink' je immers veel meer sinaasappelen dan je ooit achter elkaar zou eten. Zolangzamerhand is dat inzicht algemeen bekend. Tijd dus voor nieuw onderzoek dat daar vraagtekens bij plaatst. En jawel, het toont aan dat een sinaasappel niet altijd gezonder is dan het sap uit een pak. Dat meldt ScienceDaily.

Voor- en nadelen
Al vaak werd geconstateerd dat sinaasappelsap zelfs meer energie bevat dan gewone Cola. Onderzoekers aan de Hohenheim University ontkennen dat niet, maar ontdekten dat belangrijke nutriënten gemakkelijker worden opgenomen uit sap. Het gaat bijvoorbeeld om carotenoïden en flavonoïden, die het risico op kanker en hart- en vaatziekten kunnen verlagen.

Carotenoïden zijn kleurstoffen die voornamelijk in planten en bacteriën voorkomen. Sommige carotenoïden kunnen door de mens omgezet worden tot vitamine-A. Flavonoïden zijn kleurstoffen die veel voorkomen in planten. Onder andere fruit, groenten en noten bevatten deze flavonoïden. Naast kleur zorgen ze ook voor smaak, ze hebben bijvoorbeeld een grote invloed op het aroma van wijn.

Het Duitse onderzoek, gepubliceerd in Journal of Agricultural and Food Chemistry, toont aan dat sinaasappelsap evenveel vitamine C bevat als de vrucht zelf. De concentratie carotenoïden en flavonoïden viel uit in het nadeel van sap. De belangrijkste ontdekking was echter dat zowel versgeperst als gepasteuriseerd sap de toegankelijkheid van de carotenoïden en vitamine C in het lichaam verbetert.

Mensen die niet van vuile handen houden of verpleegd worden, drinken liever een gemakkelijk glas sinaasappelsap dan dat ze een sinaasappel pellen. Voor hen is sap dus wel degelijk een goede bron van gezonde stofjes, mits ze niet overdrijven en sinaasappelsap ook als Cola-vervanger gebruiken.

Fotocredits: 'Orange Juice', Yuri Samoilov
Dit artikel afdrukken