Voor- en nadelen
Al vaak werd geconstateerd dat sinaasappelsap zelfs meer energie bevat dan gewone Cola. Onderzoekers aan de Hohenheim University ontkennen dat niet, maar ontdekten dat belangrijke nutriënten gemakkelijker worden opgenomen uit sap. Het gaat bijvoorbeeld om carotenoïden en flavonoïden, die het risico op kanker en hart- en vaatziekten kunnen verlagen.
Carotenoïden zijn kleurstoffen die voornamelijk in planten en bacteriën voorkomen. Sommige carotenoïden kunnen door de mens omgezet worden tot vitamine-A. Flavonoïden zijn kleurstoffen die veel voorkomen in planten. Onder andere fruit, groenten en noten bevatten deze flavonoïden. Naast kleur zorgen ze ook voor smaak, ze hebben bijvoorbeeld een grote invloed op het aroma van wijn.
Het Duitse onderzoek, gepubliceerd in Journal of Agricultural and Food Chemistry, toont aan dat sinaasappelsap evenveel vitamine C bevat als de vrucht zelf. De concentratie carotenoïden en flavonoïden viel uit in het nadeel van sap. De belangrijkste ontdekking was echter dat zowel versgeperst als gepasteuriseerd sap de toegankelijkheid van de carotenoïden en vitamine C in het lichaam verbetert.
Mensen die niet van vuile handen houden of verpleegd worden, drinken liever een gemakkelijk glas sinaasappelsap dan dat ze een sinaasappel pellen. Voor hen is sap dus wel degelijk een goede bron van gezonde stofjes, mits ze niet overdrijven en sinaasappelsap ook als Cola-vervanger gebruiken.
Fotocredits: 'Orange Juice', Yuri Samoilov
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Maar dan wel vers geperst van sin.appels, niet uit een pak. Even de pers erbij pakken dus.