Waar de EC vermelding van het land van houden en slachten voldoende vindt, wil de Envi commissie ook het geboorteland van varkens, schapen en pluimvee vermeld zien, zoals dat bij runderen al gebeurt.
De vleessector is niet gebaat bij een vermelding van het geboorteland, zegt vleessectorlobbyist Frans van Dongen in Boerderij. "Kijk maar eens naar een land als Duitsland. De slachterijen zullen alle biggen naar land van geboorte, Duitsland, Nederland of Denemarken, moeten kanaliseren. Dat vergt een enorme logistieke inspanning die flink kostenverhogend werkt." Voor de Nederlandse vleessector komt daar nog bij dat Nederland een exporterend vleesland is - in veel landen hebben consumenten een voorkeur voor vlees van eigen bodem.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat is nu het argument van van Dongen?
We hebben 1eu, de eisen en regels zijn overal hetzelfde.
Waarom dan de angst dat de een meer gelijk is dan de ander?
Made in germany moet toch hetzelfde zijn als made in Polen.
Door het niet transparent te maken, geef je ruimte aan fraude .
Als de Polen zich daardoor achtergesteld voelen zullen ze iets aan hun kwaliteit moeten doen. Heel raar dat Nederland , met pracht bedrijven , nu juist daar een probleem in ziet .
Made in Holland ..
Met welk land is dat te vergelijken?