De Europese Commissie heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een voorstel voor de herkomstetikettering van vlees. Naar het er naar uitziet, zal dit voorstel het in het Europees Parlement niet halen. De Commissie Envi (milieu en voedselveiligheid) vindt het EC-voorstel namelijk niet ver genoeg gaan.

Waar de EC vermelding van het land van houden en slachten voldoende vindt, wil de Envi commissie ook het geboorteland van varkens, schapen en pluimvee vermeld zien, zoals dat bij runderen al gebeurt.

De vleessector is niet gebaat bij een vermelding van het geboorteland, zegt vleessectorlobbyist Frans van Dongen in Boerderij. "Kijk maar eens naar een land als Duitsland. De slachterijen zullen alle biggen naar land van geboorte, Duitsland, Nederland of Denemarken, moeten kanaliseren. Dat vergt een enorme logistieke inspanning die flink kostenverhogend werkt." Voor de Nederlandse vleessector komt daar nog bij dat Nederland een exporterend vleesland is - in veel landen hebben consumenten een voorkeur voor vlees van eigen bodem.
Dit artikel afdrukken