Afgelopen januari zei Handley al te overwegen om te stoppen met melken. Tussen afgelopen voorjaar en nu is de melkprijs gedaald van 32 pence per liter tot 20 nu. Dalende wereldmarktprijzen zorgen ervoor dat hij als Britse boer met hogere kosten niet mee kan met de huidige prijsdip die het gevolg is van geopolitieke ontwikkelingen (de Russische boycot en toegenomen productie).

Volgens Handley is 6 miljard liter melk tegen wereldmarktprijzen de Britse markt opgejaagd terwijl dat niet nodig was
Handley zegt over zijn beslissing op Farmers Weekly: "je moet wel een realist blijven." Hij is niet bereid zich bij de bank in de schulden te steken op zijn eigen boerderij, terwijl hij die heeft afgelost. Hij verkoopt zijn koeien en hoopt zijn stallen in de herfst leeg te kunnen hebben. Hij blijft in een leidende rol actief binnen de FFA en zal zich met de organisatie tegen supermarkten blijven keren.

6 miljard liter tegen wereldmarktprijzen
Volgens Handley hebben supers de marges uit de boerenproductie volledig uitgehold door te stunten met melk. Ongeveer de helft van de 13-14 miljard liter melk die jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk wordt geproduceerd, wordt verkocht als melk. Volgens Handley is 6 miljard liter melk tegen wereldmarktprijzen de Britse markt opgejaagd, terwijl klanten bereid zijn er meer voor te betalen. "Daar moeten we wat aan doen", blijft Handley zeggen.In januari verweet Handley op de BBC TV supermarkten dat ze een wegwerpproduct van melk hebben gemaakt.

Fotocredits: David Handley, still, BBC
Dit artikel afdrukken