In een persbericht meldt Wakker Dier dat vijftig hoogleraren de oproep ‘Stop de Kiloknaller’ van Wakker Dier hebben ondertekend. "Deze wetenschappers", schrijft Wakker Dier, "delen de mening van Wakker Dier: met hun vele reclames voor industrievlees hebben supermarkten een grote negatieve invloed op dieren en boeren. Wakker Dier wil dat supermarkten met hun reclamebeleid vleesvervangers en scharrelvlees promoten, in plaats van industrievlees. Zo kan de wekelijkse supermarktfolder uitgroeien tot een instrument dat de verduurzaming van de veehouderij versnelt, in plaats van afremt."

De hoogleraren zijn actief in heel verschillende vakgebieden, die variëren van medische microbiologie tot wijsbegeerte en van marketing tot natuur- en waterbeheer. Hun namen en motieven om de actie te steunen zijn hier te raadplegen.

Het is opmerkelijk dat zelfs 50 mensen die de hoogst mogelijk opgeleide mensen in ons land opleiden aan deze realiteit voorbijgaan en de nieuwe werkelijkheid met een schok willen afdwingen
Ook steun staatssecretaris Van Dam
Wakker Dier schrijft dat het verzet van de hoogleraren aansluit bij het ongenoegen in de politiek. In januari 2015 stemde de Tweede Kamer voor een motie tegen het stunten met vlees, omdat stunten zou leiden tot schaalvergroting en de transitie naar een diervriendelijkere en duurzame veehouderij remt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat de lage prijzen de volksgezondheid in het geding brengen. Ook staatssecretaris Van Dam is volgens Wakker Dier "fel gekant tegen de kiloknaller" omdat stunten met dieren gelijk staat aan het "nemen van verantwoordelijkheid voor een keten waarin zowel boer als dier de pineut zijn."

Symbolisch teken van de tijd
Afgelopen december heb ik gepoogd bij 1Vandaag uit te leggen waarom een kiloknallerverbod in Nederland symbolisch is omdat vlees een internationale handel in dieronderdelen is. Het welzijnsvraagstuk kan daarom alleen Europees kan worden opgelost. Zomin als de zwaartekracht kan worden opgeheven, blijft ook dat argument overeind omdat slechts 25-30% van het in Nederland geproduceerde vlees in Nederland wordt gegeten. Voor zijn economische levensvatbaarheid is Nederlands vlees volledig afhankelijk van de verwaarding van vleesdelen over de grenzen. Een verbod op goedkoop vlees lost dat niet zomaar op omdat ook welzijnsvlees aan de internationale handel onderworpen is. Organisatorisch vraagt een kiloknallerverbod ook bij maximale medewerking van slachters, handel en verwerkers enkele jaren. Het geld om die overgangsperiode te financieren verdampt door een verbod in één klap juist op het moment dat de sector die onder vuur ligt, financieel diep in het rood zit.

Politici mogen zich hun verantwoordelijkheid dan ook aantrekken
Tien jaar te laat
Politici mogen zich hun verantwoordelijkheid dan ook aantrekken. Te voorzien was dat de druk op supermarkten als gevolg van het maatschappelijk gevoel van onbehagen bij goedkoop vlees alleen maar zou toenemen. Het onderwerp had al 10 jaar geleden in Brussel nadrukkelijk op de agenda behoren te worden gezet door ons Den Haag. Hoewel het een teken van de tijd is, mag het opmerkelijk heten dat zelfs 50 mensen die de hoogst mogelijk opgeleide mensen in ons land opleiden aan deze realiteit voorbijgaan en de nieuwe werkelijkheid met een schok willen afdwingen. Een aantal supermarkten bereidt zich reeds voor op de nieuwe werkelijkheid en kan die inspanning met relatief gemak versnellen. Zij zullen voorlopig als enigen kunnen profiteren van een wettelijk verbod op goedkoop vlees.

Fotocredits: de Volkskrant over het persbericht van Wakker Dier, Foodlog Media

Dit artikel afdrukken