Uitzondering
Vreemd genoeg is voor alcoholische drank tot nu toe een uitzondering gemaakt in de wet, zonder dat hier een goede reden voor is geweest. Als een product een alcoholpercentage heeft van meer dan 1,2% alcohol, dan hoeft er geen voedingswaarde te worden vermeld. En als men al (vrijwillig) besluit de voedingswaarde te vermelden, mag het bij het vermelden van het energiegehalte blijven. Ook een ingrediëntenlijst hoeft er niet op. We weten dus niet wat er in ons wijntje of biertje zit. We noemen zoiets een ‘preferential treatment’ van alcoholica. De reden is een raadsel.
Het is dus een rommeltje aan verschillende afspraken in de sector binnen de Europese UnieZelfregulering
Er zijn wel zelfreguleringsinitiatieven aangekondigd. De biersector heeft bijvoorbeeld afgesproken om in 2022 alle producten te voorzien van energiewaarde en ingrediëntenlijst. En de producenten van gedistilleerde dranken stelden een ‘Memorandum of Understanding’ op, waarin is afgesproken dat in 2022 in ieder geval voor 66% van de producten de energiewaarde op het label te zien is. Ook zou op twee derde van alle gedistilleerde dranken tenminste ‘off-label’ informatie beschikbaar moeten zijn op een website of via een QR-code.
Ondertussen zijn er ook een aantal andere verordeningen waarin specifieke informatie is gereguleerd, zoals geografische aanduidingen of specifieke wettelijke benamingen voor gedistilleerde dranken, of het verplicht vermelden van het suikergehalte van specifieke soorten wijn. En in verschillende lidstaten is het dankzij nationale regelgeving toch verplicht om ingrediënten en/of de voedingswaarde van een product te vermelden.
Het is dus een rommeltje aan verschillende afspraken in de sector binnen de Europese Unie.
Dit is gezien de overload aan informatie die er is over de schadelijkheid van alcohol, niet meer verdedigbaar. Dit vindt de Europese Commissie ook. Daarom heeft de Europese Commissie het initiatief genomen om in de herziening van de voedselinformatieverordening ook te kijken naar het verplicht stellen van de voedingswaardedeclaratie en een ingrediëntenlijst voor alcoholische drank.
Afgelopen zomer mochten belanghebbenden reageren op dit voorstel, wat resulteerde in commentaar van maar liefst 82 personen en partijen. Het is de vraag hoe dit het uiteindelijke voorstel van de Commissie zal beïnvloeden. Dit voorstel voor wetgeving wordt eind volgend jaar verwacht. Hopelijk komt er dan een eind aan die niet meer uit te leggen voorkeurspositie van alcoholische dranken ten koste van de keuzevrijheid van consumenten.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goed dat Foodlog hierover schrijft. Het was mij ook al opgevallen dat wijnflessen nergens zo'n tabelletje hebben met de hoeveelheid vet, suikers etc. per 100 gram. En ik ben er wel benieuwd naar, maar waarom zouden we de op de langzaam malende molens van de Europese Commissie moeten wachten? Er is vast wel een Foodlog-lid met kennis van zaken dat dit op een rij kan zetten voor ons, voor een gemiddelde (?) wijn.
Ik schiet mezelf natuurlijk in eigen voet met zo'n verzoek, want ik drink wel eens een glaasje wijn en kon tot nu toe de struisvogelbenadering hanteren: "er staat niet op het etiket hoeveel suiker er in zit, dus dan zal het wel meevallen." Als ik straks weet hoe het zit, zal het vermoedelijk allerminst meevallen en is ook "that particular avenue of pleasure" (B. Fawlty, 1975) voortaan afgesloten.
De wijnlobby zal overuren draaien. Ik ben geen expert maar het schijnt vol te zitten met verborgen ingrediënten.
Benieuwd of er interessante verschillen zijn in declaraties (vooral ingrediënten, voedingswaarde vind ik minder belangrijk) van dure en goedkope wijnen/bieren/whiskeys..
Nb. Voedingswaarde: alcohol heeft meer calorieën dan suiker..
Of laat ik het nog anders zeggen: kan iemand de Nutriscore van wijn bepalen?
Misschien weet IJsbrand Velzeboer wel iets leuks te vertellen. Zit er een hoofdstuk alcohol in je nieuwe boek IJsbrand?
#1 en #3, Jur, op twitter zei voedingsdeskundige Annet Roodenburg dat een glaasje evenveel kcal bevat als een Magnum.
De Nutri-Score is dus E en misschien wel F, want je giet het zo weg.