Wie minder suiker eten, verandert z'n perceptie van zoet. Jammer genoeg zorgt dat er niet voor dat we zoete producten minder lekker vinden.
Dat vonden onderzoekers van Monell Center in een kleinschalige studie onder 29 mensen.
De groep deelnemers bestond uit gezonde mensen die minstens twee glazen frisdrank per dag dronken. Geen van de deelnemers gebruikte andere zoetstoffen. Dertien deelnemers minderden onder leiding van een diëtist de hoeveelheid suiker in hun voeding met 40%. De overige zestien telden als controlegroep en behielden hun normale voedingspatroon.
Na drie maanden kregen alle deelnemers sterk gezoete vanillepudding en een frambozendrankje voorgezet. De groep die minder suiker was gaan eten, beoordeelde deze producten als zoeter dan de controlegroep. Desondanks bleek de voorkeur van beide groepen uit te gaan naar een product met ongeveer hetzelfde percentage suiker.
De suikerminderaars vonden de pudding met een percentage van 32,4% suiker het lekkerst. Binnen de controlegroep bevatte de volgens hen lekkerste pudding 31,2% suiker. Het drankje liet hetzelfde beeld zien, respectievelijk 13,5% en 13,9%. Zodra de proefpersonen weer hun eigen voedingspatroon gingen volgen, was de hoeveelheid suiker die ze aten binnen twee maanden (het eerstvolgende meetmoment) weer op het niveau van vóór het experiment.
Verminderen
Een eerder vergelijkbaar onderzoek naar zout toonde tegengestelde resultaten. Bij de mensen die minder zout waren gaan gebruiken, minderde de behoefte aan zout. Gary Beaucamp van het Monell Center: zegt: “deze bevindingen waren de basis om zoutinname te verminderen door langzaamaan de hoeveelheid zout in kant-en-klaar maaltijden en maaltijden in restaurants te verminderen. Dezelfde tactiek lijkt dus niet te werken voor suiker om zo de inname van suiker te verlagen.”
De onderzoekers willen nu kijken of een langere periode van minder suiker eten andere resultaten laat zien. Ook willen ze achterhalen of de mate van zoetigheid in het algemeen bepalend is of dat het gaat om de hoeveelheid suiker.
Trends
Uit een dinsdag jl. gepubliceerd onderzoek blijkt dat er steeds meer zoete producten op de markt komen, met name als het om dranken gaat. In 2013 bevatte in de VS 68% van de verpakte voeding en dranken toegevoegde zoetstoffen in verschillende variaties. Volgens onderzoeksleider en activist Barry Popkin van de University of North Carolina zijn interventies nodig om te voorkomen dat ook de rest van de wereld met suikerrijke producten wordt overspoeld.
Fotocredits: Vanilla pudding, Meal Makeover Mums
Dit artikel afdrukken
De groep deelnemers bestond uit gezonde mensen die minstens twee glazen frisdrank per dag dronken. Geen van de deelnemers gebruikte andere zoetstoffen. Dertien deelnemers minderden onder leiding van een diëtist de hoeveelheid suiker in hun voeding met 40%. De overige zestien telden als controlegroep en behielden hun normale voedingspatroon.
Na drie maanden kregen alle deelnemers sterk gezoete vanillepudding en een frambozendrankje voorgezet. De groep die minder suiker was gaan eten, beoordeelde deze producten als zoeter dan de controlegroep. Desondanks bleek de voorkeur van beide groepen uit te gaan naar een product met ongeveer hetzelfde percentage suiker.
De suikerminderaars vonden de pudding met een percentage van 32,4% suiker het lekkerst. Binnen de controlegroep bevatte de volgens hen lekkerste pudding 31,2% suiker. Het drankje liet hetzelfde beeld zien, respectievelijk 13,5% en 13,9%. Zodra de proefpersonen weer hun eigen voedingspatroon gingen volgen, was de hoeveelheid suiker die ze aten binnen twee maanden (het eerstvolgende meetmoment) weer op het niveau van vóór het experiment.
Verminderen
Een eerder vergelijkbaar onderzoek naar zout toonde tegengestelde resultaten. Bij de mensen die minder zout waren gaan gebruiken, minderde de behoefte aan zout. Gary Beaucamp van het Monell Center: zegt: “deze bevindingen waren de basis om zoutinname te verminderen door langzaamaan de hoeveelheid zout in kant-en-klaar maaltijden en maaltijden in restaurants te verminderen. Dezelfde tactiek lijkt dus niet te werken voor suiker om zo de inname van suiker te verlagen.”
De onderzoekers willen nu kijken of een langere periode van minder suiker eten andere resultaten laat zien. Ook willen ze achterhalen of de mate van zoetigheid in het algemeen bepalend is of dat het gaat om de hoeveelheid suiker.
Trends
Uit een dinsdag jl. gepubliceerd onderzoek blijkt dat er steeds meer zoete producten op de markt komen, met name als het om dranken gaat. In 2013 bevatte in de VS 68% van de verpakte voeding en dranken toegevoegde zoetstoffen in verschillende variaties. Volgens onderzoeksleider en activist Barry Popkin van de University of North Carolina zijn interventies nodig om te voorkomen dat ook de rest van de wereld met suikerrijke producten wordt overspoeld.
Fotocredits: Vanilla pudding, Meal Makeover Mums
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Huib, Je ziet, dat ik uit ga van een gemiddeld voedingspatroon, wat in de VS 3 tot 4 keer meer suikertoevoeging bevat dan de internationaal aanbevolen maximum hoeveelheid. Als aanbevolen wordt je calorieën uit suiker te beperken tot 5 tot 10% terwijl je op dagelijkse basis 30 tot 40% van je calorieën uit (vrije) suikers consumeert, dan heb ik geen moeite met het woord "extreme zoetvoorkeur", maar het is een subjectieve term dat realiseer ik me.
De maatschappij vindt dit kennelijk "normaal". Ook de nieuwe richtlijnen van de gezondheidsraad in Nederland reppen niet over suiker in voedsel en een aanbevolen maximum inname-niveau.
Je verhaal over minderen zou kunnen, maar als ik me goed herinner neemt het aandeel suiker in verpakte levensmiddelen nog altijd toe. Gelet op de effecten die dit soort lege calorieën hebben op het sneller ontstaan van hongergevoel en dus weer opnieuw willen eten van (zoete) dingen, lijkt me dat niet een goede weg. Maar fabrikanten zullen dat anders zien als die hiermee hun omzet geleidelijk zien groeien.
Als onze overheid het op dit vlak laat afweten in de gezondheidsadviezen, vrees ik dat jouw scenario van geleidelijk afbouwen een utopie zal blijven.
Peter, volgens mij hebben we het over hetzelfde. Ik weet alleen niet of we het hier over 'extreme zoetvoorkeuren' hebben zoals jij het noemt. De deelnemers moesten minstens twee glazen frisdrank drinken. Is dat veel? De ervaring leert, en wordt bevestigd door onderzoek, dat je 'smaak voor zoet' verandert als je enige tijd mindert. Dat is mi in feite al voldoende, dan hoeft er niet een blijvend verlagend effect van je preferentie voor veel of weinig zoet te zijn. Wat dat betreft werkt het wennen aan minder zout hetzelfde, al is het mechanisme anders en niet zo ingewikkeld. Geleidelijk aan de hoeveelheid verlagen, niemand die het merkt. Dat is al met het (fabrieks)brood gebeurd. In frisdrank en sap kan best geleidelijk aan de hoeveelheid zoetstof verminderd worden, denk ik. Er zijn al minder zoete, alternatieve frisdranken en drinkyoghurts. Ook in ijsjes en toetjes kan best minder zoetstof. Maar ik noemde al eerder dat suiker vervangen door even zoete kunstmatige zoetstoffen niet werkt als de zoete smaak even sterk blijft.
Huib, het gaat hier niet over aangeleerde smaakvoorkeuren bij kinderen (die door fysieke veranderingen op latere leeftijd, en nieuwe smaakervaringen, weer behoorlijk kunnen verschuiven). Ik heb het ook niet over aangeboren verschillen, die hier mogelijk een rol bij spelen. (die combinatie van aangeleerd en aangeboren maakt het overigens al ingewikkeld genoeg).
Het gaat me om de vraag of er een generiek wetenschappelijk aantoonbaar effect is bij hogere inname van suiker op de smaakbeleving (in combinatie met de effecten van een overstimulering van genotcentra in je hersenen, wat zeer relevant is omdat smaakbeleving vooral een hersenactiviteit is). Het wetenschappelijk plaatje van de invloed van suiker is te onvolledig om die vraag te beantwoorden. Je kunt er hooguit mooie theorieën over hebben (en daarin wordt ook lustig gegrossierd (=naamgrapje)).
Je eigen ervaring (en die van mij en behoorlijk wat anderen in mijn omgeving ook) is dat die veranderingen inderdaad optreden. De koffie die je eerst lekker zoet wilde hebben, blijkt ook zonder suiker na verloop van tijd minder bitter en eigenlijk prima te smaken. De aardbei die je eerst als enigszins zuur ervoer (en er dan wat suiker aan toevoegt), smaakt een paar maanden later (nadat je een poos heel weinig suiker hebt gehad) heerlijk zoet (suiker toevoeging overbodig, maar zelfs niet lekker).
En leidt dit dan tot blijvend "afleren" van extreme zoetvoorkeuren? Interessant om te weten omdat dit de voorkeur voor sterk gezoet eten en drinken kan afremmen.
Maar op welk niveau dan, en is er een wetenschappelijk omslagpunt te bepalen (wat ongetwijfeld weer individuele bandbreedte zal hebben, vanwege individuele verschillen die jij noemt)?
Dat is nog een open vraag en ik ben nieuwsgierig naar het antwoord, wat de wetenschap ongetwijfeld binnenkort wel een keer zal leveren, gelet op de focus op de ongewenste gezondheidseffecten van suiker (al was het maar als falsificatie van het "verslavingsverhaal", waar nogal wat over te doen was).
Nee, Peter #4, dat is geen punt dat ik mis, dat is iets wat deze groep nog wil onderzoeken. Ik denk dat ze het lastig gaan krijgen iets eenduidigs aan te tonen. Nogmaals, de zoetbeleving is sterk subjectief en wordt bepaald door grote individuele verschillen. Lees daarover meer in dit artikel: Diverse tastes: Genetics of sweet and bitter perception. Als kind raken we al gewend aan de zoete smaak (van moedermelk oa.), maar we hebben er ook een sterke, per individu verschillende voorkeur voor. Die is 'ingebakken' en gaat niet over door korte of langere tijd te minderen met suiker. Het gaat namelijk niet alleen om de zoete smaak en de gewenning daaraan, maar ook om andere effecten, bijvoorbeeld pijnstilling en beloning. Hoe ingewikkeld dat systeem van aangeboren en aangeleerde voorkeuren voor zoet is kan je bijvoorbeeld in dit artikel vinden: Innate and learned preferences for sweet taste during childhood. Beide noem ik als bron in mijn boek Suiker Het Zoete Vergif. Overigens ben ik de eerste die zal roepen dat de suikerconsumptie verminderd moet worden.
De eerste link doet het niet: http://www.vetmed.helsinki.fi/abs/dokumentit/Reed et al. 2006.pdf
#3 Dat lijkt me een beetje kort door bocht, Huib. In het artikel staat te lezen: "De onderzoekers willen nu kijken of een langere periode van minder suiker eten andere resultaten laat zien. Ook willen ze achterhalen of de mate van zoetigheid in het algemeen bepalend is of dat het gaat om de hoeveelheid suiker". Dat is het punt in dit hele verhaal wat je kennelijk gemist hebt. :-) .