Dat zeggen onderzoekers van de University of Cambridge. Deelnemers aan de studie kregen onbeperkte porties chicken korma, gevolgd door een Eton mess als toetje. Van de chicken korma waren 3 varianten; hoog, medium en laag in vet. De deelnemers moesten ze alle drie proeven en mochten daarna onbeperkt eten van de variant van hun keuze. Hetzelfde deden de onderzoekers met het toetje, maar dan varieerde het suikergehalte.

Erfelijke aanleg obesitas
De proefpersonen met een mutatie in het gen MC4R, waardoor ze een erfelijke aanleg voor obesitas hebben, bleken een voorkeur te hebben voor de vette variant van het kipgerecht. De 14 mensen met het genetisch defect aten meer van de vetste schotel dan de 20 slanke en 20 obese mensen die de controlegroepen vormden. Bij het toetje vonden de mensen met de genetische aanleg voor obesitas de meest suikerrijke variant juist het minst lekker.

Het brein bepaalt
“Vaak eten we voeding die zowel hoog is in vet als in suiker. Door deze nutriënten te scheiden en mensen met het foutieve MC4R gen te includeren, konden we aantonen dat bepaalde systemen in het brein de voorkeur voor een bepaalde voedingsstof bepalen,” aldus onderzoeker Sadaf Farooqi. “MC4R lijkt ervoor te zorgen dat mensen vet verkiezen boven suiker om een energievoorraad aan te leggen.”
Dit artikel afdrukken