De onderzoekers denken dat een volledig plantaardige landbouw de bevolking slechter van voedingsstoffen zal voorzien dan de huidige gemengde landbouw.

Veganisten kunnen een aantal voedingsstoffen alleen binnenkrijgen door een wetenschappelijk uitgedokterd dieet. Niet-veganisten zijn daarvan niet afhankelijk.

Dr. Andreas Hensel, hoofd van de BfR, raadt veganisme resoluut af voor zwangere vrouwen en kinderen
De wereldbevolking voorzien van een gezond veganistisch dieet is niet mogelijk, zeggen de onderzoekers. Grote groepen mensen zouden tekorten krijgen aan calcium, vitamine A, D, B12 en enkele essentiële vetzuren. De onderzoekers gingen uit van een voedingspatroon zonder het gebruik van supplementen. Toch zou het systeem ook goede kanten hebben. De voedselproductie zou met bijna een kwart stijgen omdat vee immers veel voer nodig heeft voor de productie van vlees dat ook als mensenvoedsel te gebruiken is.

Kleine vermindering van broeikasgas
Veeteelt is volgens de bestaande berekeningsmethoden verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van broeikasgassen van de landbouw. Toch zou de uitstoot door landbouw niet met de helft naar beneden gaan, maar met iets meer dan een kwart. Zonder veeteelt zou er namelijk veel meer kunstmest geproduceerd moeten worden; daarvoor is fossiele brandstof nodig. Een ander onduurzaam nadeel van een plantaardige wereld zou de afwezigheid van reststroomverwerking zijn, aldus de onderzoekers. Vee eet immers een deel van het niet meer eetbare humane voedsel op. Daarom zou een volledig plantaardige productie de totale uitstoot van broeikasgassen in de VS met slechts enkele procenten verminderen.

Veganisme is hip en zorgt voor patstelling
Het aantal mensen dat kiest voor een vegetarische of veganistische leefstijl groeit. Het is een trend, schrijft onder meer de NOS. Verschillende voedingswetenschappers wijzen erop dat bij de keuze een weloverwogen en uitgebalanceerd dieet hoort.

Vanwege de hipheid, maar matige voeding die veganistisch eten tot gevolg heeft, is communicatie over de risico’s van veganisme essentieel, schrijft Eurekalert. Dat stond te lezen in een rapport van het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), het nationale instituut voor risicoanalyse, over het stimuleren van een veganistische levensstijl. Dr. Andreas Hensel, hoofd van het BfR, raadt veganisme resoluut af voor zwangere vrouwen en kinderen.

Geflankeerd door twee nieuwe academische medestanders beweerde vega-activiste Roos Vonk afgelopen vrijdag in Trouw dat we kinderen juist moeten leren dat dieren niet gegeten moeten worden, omdat ze net als mensen gevoelens en angsten hebben. Op dezelfde dag liet de populaire groentekok Yotam Ottolenghi in De Morgen weten dat mensen die echt het goede willen, veganist moeten worden. De verhouding tussen hippe ethische gevoelens en gezondheidsleer lijkt te culmineren in een patstelling.


UPDATE (11 december, 20:00 uur): dit bericht leidde tot geïrriteerde reacties op Facebook

Dit artikel afdrukken