Veganisten kunnen een aantal voedingsstoffen alleen binnenkrijgen door een wetenschappelijk uitgedokterd dieet. Niet-veganisten zijn daarvan niet afhankelijk.
Dr. Andreas Hensel, hoofd van de BfR, raadt veganisme resoluut af voor zwangere vrouwen en kinderenDe wereldbevolking voorzien van een gezond veganistisch dieet is niet mogelijk, zeggen de onderzoekers. Grote groepen mensen zouden tekorten krijgen aan calcium, vitamine A, D, B12 en enkele essentiële vetzuren. De onderzoekers gingen uit van een voedingspatroon zonder het gebruik van supplementen. Toch zou het systeem ook goede kanten hebben. De voedselproductie zou met bijna een kwart stijgen omdat vee immers veel voer nodig heeft voor de productie van vlees dat ook als mensenvoedsel te gebruiken is.
Kleine vermindering van broeikasgas
Veeteelt is volgens de bestaande berekeningsmethoden verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van broeikasgassen van de landbouw. Toch zou de uitstoot door landbouw niet met de helft naar beneden gaan, maar met iets meer dan een kwart. Zonder veeteelt zou er namelijk veel meer kunstmest geproduceerd moeten worden; daarvoor is fossiele brandstof nodig. Een ander onduurzaam nadeel van een plantaardige wereld zou de afwezigheid van reststroomverwerking zijn, aldus de onderzoekers. Vee eet immers een deel van het niet meer eetbare humane voedsel op. Daarom zou een volledig plantaardige productie de totale uitstoot van broeikasgassen in de VS met slechts enkele procenten verminderen.
Veganisme is hip en zorgt voor patstelling
Het aantal mensen dat kiest voor een vegetarische of veganistische leefstijl groeit. Het is een trend, schrijft onder meer de NOS. Verschillende voedingswetenschappers wijzen erop dat bij de keuze een weloverwogen en uitgebalanceerd dieet hoort.
Vanwege de hipheid, maar matige voeding die veganistisch eten tot gevolg heeft, is communicatie over de risico’s van veganisme essentieel, schrijft Eurekalert. Dat stond te lezen in een rapport van het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), het nationale instituut voor risicoanalyse, over het stimuleren van een veganistische levensstijl. Dr. Andreas Hensel, hoofd van het BfR, raadt veganisme resoluut af voor zwangere vrouwen en kinderen.
Geflankeerd door twee nieuwe academische medestanders beweerde vega-activiste Roos Vonk afgelopen vrijdag in Trouw dat we kinderen juist moeten leren dat dieren niet gegeten moeten worden, omdat ze net als mensen gevoelens en angsten hebben. Op dezelfde dag liet de populaire groentekok Yotam Ottolenghi in De Morgen weten dat mensen die echt het goede willen, veganist moeten worden. De verhouding tussen hippe ethische gevoelens en gezondheidsleer lijkt te culmineren in een patstelling.
UPDATE (11 december, 20:00 uur): dit bericht leidde tot geïrriteerde reacties op Facebook
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Willem, laten we het woord duurzamer hier dan op zijn minst merkwaardig noemen.
Oh, he, wil je die kant op. Jopie Duijnhouwer wilde van die vrijgekomen gronden (jouw gewonnen kilo's) laatst mooi bos dan wel natuur maken. Het gaat hierbij om het woordje duurzamer he in relatie tot de voedselvoorziening. Wel dat is niet duurzamer. Door dat mooie bos, waar iedereen blij mee zou kunnen zijn, stel in Oekraïne bijvoorbeeld, komt er onmiddellijk zodra het bos gaat beginnen een einde aan het jatten van die nutriënten. De oneway conveyorbelt of nutrients komt tot staan, wordt in ieder geval minder. Duurzamer? Wel nee. Meer kunstmest hier, om dezelfde productie op gang te houden, meer problemen met de os. enz. Eigenlijk merkwaardig dit fenomeen, namelijk dat je in een totaal onduurzaam systeem het woord duurzaam in de mond wil blijven nemen.
Hendrik, volgens mij is duurzaam geen dom geleuter. Het enige probleem is dat we op dit moment niet alleen opeten wat we op dit moment produceren, maar ook wat we in miljoenen jaren gespaard hebben (fossiel). Best een mooie prestatie van ons, de mensheid, vind je niet? Dit is toch jouw verhaal niet dan? Zouden we dan niks kunnen verzinnen om hier na verder te kunnen? Ik moet toegeven dat ik het (ook) nog niet weet. Zou het dan toch niet mogelijk zijn dat we zo slim worden dat we ons (de mensheid) een beetje in aantal weten te beperken? Vooralsnog lijkt mij dat de meest voor de hand liggende oplossing. En....als we niks kunnen verzinnen komt er deze oplossing toch...
Hendrik, ik snap je wel, maar wil eerst dit van je weten: hou je meer of minder nuttige kilo's humane voeding over van een koe die je voert met fossiel geteelde planten of krijg je meer voeding van die planten zelf?
Ik vraag niet naar volgend jaar, maar naar nu.
Het spijt me Dick, geen idee waar je het precies over hebt. Verklaar je nader.
Kijk dat hele woord duurzaam is in mijn ogen dom geleuter. We bevinden ons in een era waar de voedselvoorziening razendsnel steeds meer onduurzaam is geworden. Kijk alleen maar naar de enorme hoeveelheden fossiel die we er in douwen. Wat moet ik dan met duurzaam, even afgezien dat ik nog nooit een agrarisch duurzaam systeem heb kunnen aanschouwen. De enige reden dat het begrip duurzaam op het schild gehesen wordt zou kunnen zijn dat we dat van die totale onduurzaamheid als misplaatste optimisten intuïtief wel bevroeden en tegen beterweten in hopen for the best.