Hoe gek is zo'n gek idee nou eigenlijk?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
@Marieke, dat is inderdaad een grappig verhaal. Ik zie het al voor mij....
ewout, een van de meest gfrappige, duurzame wijzen van planten en oogsten komt van een oude vriend, reeds lang dood, die inspecteur bij het onderwijs was voor '40 op java.
bij elke wederkerend bezoek aan dorpjes, die hij volgens een vast stramien bezocht, deed hij zijn behoefte na het eten van tomaten op een rijtje in de tuin. als hij enkele maanden later weer langs kwam, kon hij oogsten. tomatenpitten verlaten nog steeds ontkiembaar de mens.
misschien moeten we meer op rijtjes in stadsparken poepen.
Droomlucht, ja... maar dat geeft niet want daar ging het hier juist om.
Je kunt hier een analogie zien met het ambacht-debat: technologie staat niet meer synoniem met kwaliteit (in onze hoofden dan), terwijl kwaliteitsverbetering nu juist een belangrijk uitgangspunt was bij de industriële revolutie (icm volume uiteraard). Dus ja, omarmen die technologie, maar ook omarmen de natuur. En als je allebei doet, kun je volgens mij nooit met een energieprobleem komen te zitten zoals dat op Worldchanging geschetst werd. Maar daar leiden we geen mensen voor op, dus stel ik voor om een 'datingsite' te regelen ecologen/biologen met ingenieurs: komen vast mooie samenwerkingsverbanden van! (en misschien uiteindelijk wel heel handige kindjes, maar dat terzijde)
en hierna zal ik ophouden, maar terechter is om te zeggen dat Jensen een slap aftreksel is van Letterman, andersom is een beetje bizar
Ik hoopte op zo'n reactie! Inderdaad, hydroponics laat alles via water en dus wat reductionistisch uitgevonden voedingsstoffen gaan (maar zo werkt het niet vlgs mensen als Pollan en ook niet vlgs mijzelf). Toch noemt Despommier dat biologisch en dat mag ook: het is bio!
Het is wel degelijk denkbaar - lijkt mij - via dit soort systemen volle grondsteelt te realiseren: compost is uitstekend omhoog en omlaag te werken, een wisselwerking tussen diverse afval- en hergebruikssystemen van een stad is denkbaar. Ik zeg het wel eens heel provocerend zo: met een heleboel tech, kun je veel biodynamischer werken dan Steiner ooit heeft kunnen bedenken. Permaculture doet alles lekker BD op 1 plek. En als we met tech verschillende plekken nou eens konden integreren? Met het behoud van het mysterie van de natuur en tech. Net die kant die, wat bij betreft, die geweldige Pollan net mist: natural tech.
OKOK, hang ik nou te veel in de droomlucht?
Enne, yeck, nee geen Jensen. Vooruit, een Amerikaanse kruising tussen Jensen en Raymann.
overigens, eerder als Jensen dan Raymann, maar ik begrijp dat je die naam wilt vermijden :o)