Visliefhebbers die in Brusselse eetgelegenheden vis bestellen krijgen in 31% van de gevallen iets anders geserveerd dan op de kaart staat. In de meeste gevallen gaat het om een goedkopere vissoort, schrijft Knack.
De Vlaamse bioloog Filip Volckaert van de KU Leuven analyseerde het DNA van de vis in 280 maaltijden uit Brusselse eetgelegenheden. In 31,1% bleek de vis fout gelabeld. Kabeljauw (13,1%) en tong (11,1%) werden het vaakst vervangen, door bijvoorbeeld koolvis, nijlbaars (een gekweekte zoetwatervis) en pangasius (een gekweekte katvis). In plaats van de blauwvintonijn werd in 95% van de gevallen een andere tonijnsoort geserveerd. Opvallend was dat de grootste afwijkingen zich voordeden in de bedrijfsrestaurants van de EU, schrijft het blad, "terwijl die net inspanningen levert om zowel vissoorten als consumenten te beschermen."
Ook in Los Angeles werd al eens vastgesteld dat opvallend vaak verkeerde vis wordt geserveerd.
Knack - Visfraude in Brusselse restaurants
De Vlaamse bioloog Filip Volckaert van de KU Leuven analyseerde het DNA van de vis in 280 maaltijden uit Brusselse eetgelegenheden. In 31,1% bleek de vis fout gelabeld. Kabeljauw (13,1%) en tong (11,1%) werden het vaakst vervangen, door bijvoorbeeld koolvis, nijlbaars (een gekweekte zoetwatervis) en pangasius (een gekweekte katvis). In plaats van de blauwvintonijn werd in 95% van de gevallen een andere tonijnsoort geserveerd. Opvallend was dat de grootste afwijkingen zich voordeden in de bedrijfsrestaurants van de EU, schrijft het blad, "terwijl die net inspanningen levert om zowel vissoorten als consumenten te beschermen."
Ook in Los Angeles werd al eens vastgesteld dat opvallend vaak verkeerde vis wordt geserveerd.
Eiwit in plaats van haaienvinnen als garnering in de haaienvinnensoep hebben we al wel geaccepteerd. Maar kweekmeerval, catfish, tilapia of pangasius als hoofdgerecht in plaats van zeetong of kabeljauw gaat mij te ver. Niet vanwege de smaak, die wordt toch wel door een sausje gecamoufleerd, maar de voedingswaarde. De meervallen, tilapia etc. hebben nagenoeg geen jodium terwijl 100g kabeljauw 250mcg jodium heeft. Als je een paar keer per week witte zeevis eet, dan ben je bevrijd van die 6 boterhammen met bakkerszout per dag. Je kan dan met een gerust hart 's morgens havermout of yoghurt in plaats van brood nemen.
Vergelijk Cod filet raw met Striped catfish raw op Food Data (Denemarken).
#4 uit het onderzoeksartikel, gelinkt onder het rode woord 'analyseerde', blijkt dat het echt over blauwvintonijn gaat. Ik verwacht niet dat deze in de EU-bedrijfsrestaurants op de borden lag, maar wel bij de ook onderzochte sushibars.
In het artikel in Knack wordt er gesproken over tonijn, terwijl hier over blauwvintonijn wordt gesproken. Deze laatste is een bedreigde diersoort, dus sowieso van de zotte dat deze in EU restaurants zou worden aangeboden. Kunt u aangeven om welke tonijnsoort het hier gaat?
Heeft dit nog gevolgen voor die restaurants?
Dat DNA zal wel op de universiteit zijn geanalyseerd, dus op heterdaad betrappen zal wel niet gebeurd zijn.
Een bekende Amerikaan zou zeggen 'Alternative quality ? Fantastic ! It's great !'
Maar hoe staat het in onze nationale restaurants ?