Wil je echt schone tanden, dan is het een goed idee Robusta-koffie - zonder suiker, melk of room - te drinken. Het hoge cafeïne-gehalte van Robusta- koffie (hoger dan dat van Arabica-koffie) breekt de bacteriën af die tandplak veroorzaken. Dat onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Rio de Janeiro. Hun onderzoek is gepubliceerd in the journal of Applied Microbiology.

Hoofdonderzoeker Andrea Antonio onderzoekt al langer welke natuurlijke stoffen in ons eten en drinken een positieve impact kunnen hebben op onze mondgezondheid. In dit geval werd er geëxperimenteerd met melktanden waar een laagje met plakbacteriën op aangebracht werd waarna er verschillende vloeistoffen op losgelaten werden. De Robusta-koffie bleek de tandplakbacteriën effectief op te ruimen. Waarschijnlijk is dit effect toe te schrijven aan de polyfenolen in de Robusta-koffie, schrijft The Telegraph.

Het is te hopen dat de tandplak-opruimende stoffen geëxtraheerd kunnen worden zodat ze aan tandpasta of mondwater toegevoegd kunnen worden. Gewoon koffie drinken heeft namelijk een vervelend bij-effect: dat maakt vlekken op je tanden.
Dit artikel afdrukken