Ecosysteem in balans, maar ook heelmeester
Natuur is voor mij pas natuur als ecosystemen een beetje in balans zijn. Dat is nagenoeg onmogelijk geworden. Zelfs op IJsland, grote delen van de Sahara maar bijvoorbeeld ook in onze agrarisch landschappen is de balans ver te zoeken. We lezen het dagelijks in de krant. De 8.000 soorten in de boeken van Grizmek zijn pas interessant als er samenhang is, ofwel ecologie. Wakker worden in Senegal met een hijgende hyena naast je tentje is dan net zo mooi als het opkomen van de zon in een akker vol met kwartels en patrijzen. Natuur is ook heelmeester. Ik heb veel aan natuur gehad nadat mijn dochter stierf en haar onnatuurlijke dood diepe kraters in mijn ziel sloeg. Dan is de natuur de beste plek om te leren wat je moet doen. Gisteravond zat ik nog langs de rand van een heideveldje bij Dalfsen te genieten van ratelende en tuwietende nachtzwaluwen. Dat is natuur op zijn best.
Voor natuur moet je knokken, dat ontbreekt in ons brave polderende landjeNatuurbeschermers moeten natuurlijk natuur beschermen! Dan doen de huidige natuurorganisaties naar mijn idee in te beperkte mate. Iedereen zit immers op zijn eigen eilandje. Natuur en landschap zijn in onze neoliberale wereld een verdienmodel geworden. Ik ben wat dit betreft een milde volger van Rob Bijlsma en ben het grotendeels eens met de opvattingen van Rob in zijn boek Kerken van goud, dominees van hout.
Verstand van zaken en hart op goede plaats
Ben er trouwens erg voor dat Nederland een interessant spectrum van natuur- en soortorganisaties heeft, net zoveel kerken als dominees. Ben er tevens zeker van dat het behouden van de ‘zachte maatschappelijke waarden’ (zoals ook kunst, onderwijs en bijvoorbeeld gezondheidszorg) alleen goed kan worden uitgevoerd door mensen met op de eerste plaats verstand van zaken en het hart op de goede plaats. Precies daar schort het in mijn oordeel bij het gros van lands natuurorganisaties fors aan. Managementjargon en draagvlakgebonden termen zijn schering en inslag. Natuur staat zelden op nummer 1 bij organisaties zoals Staatsbosbeheer, Wereldnatuurfonds en vele andere natuurorganisaties.
Voor natuur moet je knokken, dat ontbreekt in ons brave polderende landje. Dat zou wel moeten, natuur – als zachte waarde – verliest het namelijk altijd. Geef natuur rechten, desnoods juridisch. Ga echter niet alles natuur noemen. In een perceel mais kunnen best veel kieviten broeden of boerenzwaluwen slapen in de nazomer, maar noem het geen natuur. Ga ook uit van de intrinsieke waarde van natuur. Ik zou me ook richten op hoe natuur naast onze gangbare economische activiteiten goed kan functioneren, dat is momenteel in grote delen van deze opwarmende wereld al een bijna utopische gedachte.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#127 En dan hebben we het nog niet gehad over epigenetica, waar we nu steeds meer van 'leren'.
#129, Er lopen nu al ongetwijfeld ergens mensen rond die door een tweak in hun immuunsysteem de eerstvolgende echte pandemie gaan overleven, waarbij meer dan 6 miljard mensen dood zullen gaan. Ze weten het op dit moment nog niet en hebben er ook geen voordeel of nadeel van. Of het einde van de soort Homo sapiens wordt is niet te voorspellen.
Mooi dat 'ietsje beter presteren dan je concurrent kan al volstaan'. Bij planten en dieren dan. Bij mensen lijkt dat onvoldoende.
Met je tweede alinea in #131 ben ik het hartgrondig eens.
Lijkt me geen geloofwaardige hypothese, Jan Peter:
- je past Darwin's theorie over evolutie bij planten en dieren klakkeloos toe op mensen;
- ook bij planten en dieren gaat evolutie zelden gepaard met "strijd, oorlog, vernedering, plunderingen en verwoestingen". Ietsje beter presteren dan je concurrent kan al volstaan. Bijvoorbeeld ietsje efficiënter met voedsel omgaan, ietsje meer veerkracht tegenover tegen droogte, koude, hitte of voedselgebrek, iets meer resistentie tegen ziekten etc.
Neemt niet weg dat wij mensen onze collectieve intelligentie en verbeelding zeer goed zouden kunnen (en moeten) gebruiken voor behoud van de wereld. Zeg maar collectieve preservation.
Mijn hypothese is uiteindelijk dat 'for the preservation of favored races in the struggle for life' strijd, oorlog, vernedering, plunderingen en verwoestingen moeten plaatsvinden, terwijl we dezelfde talenten, zeg maar onze (collectieve) creatieve intelligentie (of collectief scheppend bewustzijn) voor een visie en een verbeelding kunnen gebruiken die de wereld kan redden. De 'preservation' is contra-productief.