Het Duitse onderzoeksinstituut nam een groep gezonde jonge mannen onder de loep om erachter te komen of externe prikkels daadwerkelijk onze eetlust 'aan' kunnen zetten. De onderzoeksgroep kreeg plaatjes te zien van eetlustopwekkend lekkers of van niet-eetbare objecten. Daarbij werden hun bloedwaarden gemeten op de hormonen ghreline, leptine en insuline, die een rol spelen bij het reguleren van hoeveel we eten. Vooral de ghreline-concentratie bleek opvallend toe te nemen bij het bekijken van eetplaatjes. Ghreline stimuleert zowel onze voedselinname als de fysieke processen van ons voedingsmetabolisme. Kijken stimuleert dus niet alleen de lust, het verandert ook iets in ons lichaam.

Petra Schüssler, een van de bij het onderzoek betrokken wetenschappers, zegt in Science Codex: 'Onze bevindingen laten voor het eerst zien dat de afgifte van ghreline in het bloed voor het reguleren van voedselinname ook door externe factoren beïnvloed wordt. Onze hersenen verwerken deze visuele stimuli en de fysieke processen die ons hongergevoel beïnvloeden worden onwillekeurig in werking gesteld. Dit mechanisme doet ons een stuk taart eten binnen twee uur na ons ontbijt.'

Ze raadt mensen met gewichtsproblemen dan ook aan niet naar plaatjes van lekker eten te kijken. Dat zal nog niet meevallen, in onze van de visuele stimuli vergeven maatschappij. Kijk ook nog maar eens naar dit eerder op foodlog verschenen filmpje.

Moeten foto's van lekker eten dan maar verboden worden?

Fotocredits: zeping則萍, Sooo delicious
Dit artikel afdrukken