Petra Schüssler, een van de bij het onderzoek betrokken wetenschappers, zegt in Science Codex: 'Onze bevindingen laten voor het eerst zien dat de afgifte van ghreline in het bloed voor het reguleren van voedselinname ook door externe factoren beïnvloed wordt. Onze hersenen verwerken deze visuele stimuli en de fysieke processen die ons hongergevoel beïnvloeden worden onwillekeurig in werking gesteld. Dit mechanisme doet ons een stuk taart eten binnen twee uur na ons ontbijt.'
Ze raadt mensen met gewichtsproblemen dan ook aan niet naar plaatjes van lekker eten te kijken. Dat zal nog niet meevallen, in onze van de visuele stimuli vergeven maatschappij. Kijk ook nog maar eens naar dit eerder op foodlog verschenen filmpje.
Moeten foto's van lekker eten dan maar verboden worden?
Fotocredits: zeping則萍, Sooo delicious
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Foodies, culinair fotografen, reclamemakers en goede koks zijn de schuld van overgewicht! .............?
Een typisch geval van klassieke conditionering.
Stimuli die de eetbui voorspellen, zullen steeds weer voorbereidende fysiologische responsen ontlokken aan de eter. Gewoonlijk wordt de inname van voedsel gevolgd door een bloedsuikerstijging en het vrijkomen van insuline. De insuline dient om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Stimuli die systematisch gepaard gaan met de inname van voedsel (zoals het ruiken, zien en proeven van voedsel) kunnen een anticipatieve insulinestijging en daardoor een daling van het bloedsuikergehalte ontlokken. Deze voorbereidende lichamelijke responsen worden beleefd als een vrijwel onweerstaanbare drang om het voedsel tot zich te nemen.
Zoals de boeddhistische leraren steeds maar weer naar voren brengen: er zit geen lepel ‘lekker’ in een chocoladecake; het ‘lekkere’ zit in je geest …
Misschien moeten we dan ook hoge prijzen verbieden. Wanneer mensen weten dat ze dure wijn drinken licht het pleziercentrum in de hersens vurig op. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van California.