Zweedse onderzoekers onderzochten het effect van drie verschillende diëten op de bloedsuikerniveaus van diabetespatiënten. Patiënten aten of een vetarm dieet, met relatief veel koolhydraten (55% van de energie), of een low-carb dieet (20% koolhydraten, 50% van de energie uit vet), of een Mediterraan dieet (met alleen zwarte koffie 's ochtends en verder alle nutriënten in 1 grote lunchmaaltijd (koolhydraten tussen low-fat en low-carb in), geserveerd met een glas rode wijn.

Uit de bloedmetingen kwam dat het het low-carb dieet de bloedsuikers veel minder deed stijgen dan het low-fat dieet. Opvallender was dat het Mediterrane dieet, met de rijke lunch, geen hogere bloedsuikerspiegels opleverde dan het low-fat dieet. "Dit wijst er op dat het beter is om, als je diabetes hebt, een grotere maaltijd te eten in plaats van meerdere kleinere. Het is verrassend hoe vaak het Mediterrane dieet tegenwoordig als zinvol wordt aangehaald, waarbij men dan even vergeet dat daar traditioneel geen ontbijt bij hoort", zegt onderzoeksleider Hans Guldbrand in AFN.
Dit artikel afdrukken