Eens
Op een aantal punten zijn de 1.767 consumenten en 725 diëtisten het eens. Verse groente, water en olijfolie vinden beide groepen gezond. Producten als vis, havermout en volkorenbrood beschouwt ook iedereen als gezond, hoewel diëtisten daar nog iets positiever over zijn dan consumenten. Friet, energiedrank en frisdrank zien zowel diëtisten als consumenten als ongezond.
Verschillende meningen
De verwarring ontstaat bij de producten in het midden tussen gezond en ongezond. Het grootste verschil tussen consumenten en diëtisten is te vinden bij onder meer honing, cruesli en kokosvet. Consumenten vinden dit erg gezond, diëtisten helemaal niet. Diëtisten zijn juist weer positiever over light frisdrank, popcorn, margarine, koffie en pindakaas dan consumenten.
Winst te behalen
Volgens de onderzoekers is het voor een gezond voedingspatroon belangrijk dat consumenten producten correct ‘labelen’ als gezond of ongezond. “Over het algemeen kunnen consumenten dat prima, maar bij sommige producten valt nog wel wat winst te behalen,” aldus de onderzoekers.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het lijkt mij eigenlijk veel zinvoller om eens een onderzoek te doen naar de voedingsovertuigingen van gezonde proefpersonen versus ongezonde proefpersonen...
Sytske Barkhuis 1 Inderdaad, het ging om hun eigen eetpatroon.
Dick Veerman & Wouter Klootwijk Hoe het kan dat een beroep (resulterend uit een beroepsopleiding) zoveel (kennelijk) tegengestelde uitoefeningspraktijken kent?
Dit is zoals diëtisten zelf eten en niet wat ze aan hun cliënten adviseren, dat was niet de vraag.
Je opmerking "Op basis van dit onderzoek valt immers te constateren dat bijna een derde van de diëtisten niet volgens de officiële schijf van vijf adviseert", kunnen we op basis van dit onderzoek dus niet concluderen. Overigens hebben de Schijf van Vijf en mediterraan heel veel overeenkomsten, vegetarisch en veganistisch is een keuze, 4 paleo is wel anders en ik ben ook wel benieuwd naar de 80 'anders, niet gespecificeerd' en de 30 diëtisten die kiezen voor een KH beperking.
Vooralsnog gaan we nog geen onderzoek doen naar de verschillende scholen binnen de diëtistenpraktijk en de effecten daarvan op de volksgezondheid.
Als er iemand is die interesse heeft om dat te betalen, zijn we natuurlijk niet te beroerd ;-)
We voeren wel in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek een discussie over het koolhydraatbeperkte dieet en de meningen van diëtisten daarover.
Caroelien,
Ging het bij die indeling in subgroepen dan om hoe een diëtiste zelf eet? Of om wat ze in haar praktijk aan haar klanten adviseert?
Caroelien, dank. Ik begrijp het.
Dan naar de opmerking van Wouter Klootwijk. Hij stel eigenlijk een vraag: hoe kan het zo zijn dat een beroep (resulterend uit een beroepsopleiding) zoveel (kennelijk) tegengestelde uitoefeningspraktijken kent?
Gaan jullie nu onderzoek doen naar de verschillende scholen binnen de diëtistenpraktijk en de effecten daarvan op de volksgezondheid?
Op basis van dit onderzoek valt immers te constateren dat bijna een derde van de diëtisten niet volgens de officiële schijf van vijf adviseert. Vanwege een mogelijke response bias is dat wellicht te sterk, moet ik als voormalige marktonderzoeker natuurlijk ook opmerken. Maar toch zijn het er nogal wat.
Dick Veerman Om op je vraag terug te komen...de steekproef van 725 diëtisten was een hele mooie score, we waren blij dat zoveel NVD-leden meededen. Maar de subgroepen waren te klein.
Veruit het grootste gedeelte van deze dietisten (n=495) eet volgens de Schijf van Vijf, 73 mediteraan, 30 vegetarisch, 30 KH beperkt, 4 paleo, 3 veganistisch, en 80 'anders, niet gespecificeerd' .
Het marktonderzoeksbureau waar wij het onderzoek samen mee hebben gedaan, geeft aan dat de tweede groep ook minstens n=100 zou moeten zijn.