Om objectief vast te stellen welke training het beste resultaat biedt, legden Spaanse wetenschappers verschillende trainingen naast elkaar in het kader van het Nutrition and Physical Activity Programs for Obesity Treatment-project.
Wetenschappers van de Technische Universiteit van Madrid en het Universiteitsziekenhuis van La Paz onderzochten 96 obese mensen. Ze volgden een afvalprogramma van 22 weken. De proefpersonen werden opgedeeld in vier verschillende trainingsgroepen. Een groep deed krachttraining, de tweede duurtraining, de derde een combinatie van kracht- en duurtraining en de vierde volgde het aanbevolen afvalprogramma van het ziekenhuis. De eerste drie groepen sportten 3 keer in de week. De vierde groep bewoog 30 tot 60 minuten per dag. Bij dit programma hoorden ook aanbevelingen voor een actievere leefstijl, zoals bijvoorbeeld het nemen van de trap in plaats van de lift. Voor alle groepen berekenden de wetenschappers een dieet waarbij de proefpersonen 30% minder calorieën binnen kregen dan dat ze verbrandden.
Het maakt niet uit hóe je meer beweegt, als je maar beweegtBeweging is beweging
Na 22 weken hadden alle deelnemers hetzelfde resultaat. Ze waren afgevallen, hadden een lagere BMI en tailleomtrek en minder vet. In tegenstelling tot de verwachtingen was er verder geen verschil tussen de groepen met hun verschillende trainingsprogramma's.
De onderzoekers zeggen op Science Daily dat dit het eerste onderzoek is dat naar het effect van verschillende fysieke activiteiten keek in combinatie met een caloriearm dieet. Ze concluderen dat het niet uit maakt hóe je meer beweegt, als je maar beweegt. De wetenschappers onderstrepen dat het vanuit gezondheidsoverwegingen altijd goed is te bewegen. Anders gezegd: één calorie verbranden is niet hetzelfde als één calorie minder eten. Mensen zijn gemaakt om te bewegen.
Recent kwamen Britse onderzoekers tot de conclusie dat simpelweg minder eten en meer bewegen niet gaat helpen, als je geen rekening houdt met de onderliggende oorzaak waarom mensen te dik worden. Dat zou wel eens een belangrijkere factor kunnen zijn bij hun afvalpogingen dan het kiezen tussen kracht- dan wel duursport en de trap nemen.
Het Spaanse onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology.
Fotocredits: 'Edenderry Tri Club 5 Mile Challenge', Peter Mooney
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Verbaast me niks, ze trainden ongeveer evenveel tijd per dag en zeer beperkt. Er zijn andere studies gedaan die laten zien dat het gecombineerde effect van een beetje kracht en veel cardio optimaal is (en beetje spiermassa bouwen en ook nog eens calorieën verbranden).
Maar goed, wat is de clou van bewegen: niet alleen calorieën wegwerken, maar het verminderen van insulineresistentie, al dan niet door het off-switchen van obesitas-genen. Dat lukt niet met dieet alleen. Daarom is bewegen zo belangrijk en is minder eten alleen gedoemd te mislukken, want het lichaam blijft in de vetopslagstand staan als de insulineresistentie niet afneemt.
Op een of andere manier is het hardnekkige misverstand ontstaan dat suiker (ergo fructose) De Grote Veroorzaker is van insulineresistentie, maar het is keiharde bewezen oude wetenschap dat ook vet dat is én stilzitten. Kortom, of je het verhaal nu zus vertelt of zo, minder (vet en zoet) eten, meer bewegen blijft het voorspelbare recept.
Het eerste wat ik dacht toen ik de kop las: jal ukt wel, maar je moet het juiste dieet erbij eten.
Een kennis van mij heeft enkele jaren geleden krachttraining gedaan om af te vallen, maar die kreeg een speciaal dieet erbij en als je zag wat die moest eten, wel veel dierlijke eiwitten, moet je maar net lekker vinden, maar zij viel er echt mee af. Maar het is idd ook zo dat je ook kan afvallen zonder veel te hoeven bewegen, gewoon dagelijks een wandeling van een half tot een volledig uur is ook prima, mits je het juiste dieet volgt en niet aan de chips, koeken en frisdrank gaat, zo van "he, heb een uurtje gelopen, dan mag ik best een shcaal chips" nee dan moet je wel iets nemen wat ook voedt maar niet loze caloriën bevat.
"Anders gezegd: één calorie verbranden is niet hetzelfde als één calorie minder eten. Mensen zijn gemaakt om te bewegen". Of te wel ook, denk ik, een calorie er aaneten is niet zondermeer te compenseren met een calorie er weer aftrainen.
Eerder merkte ik al in deze kolommen op dat vanuit de supermarkt is georeerd dat als je vindt dat er teveel calorieen in hun verpakte voedingswaar zit (bijna alles is een verpakt product daar) je dat er maar moet aflopen in een rondje extra. (En -ergerlijk- "je hebt betreffende producten toch zelf in je karretje gestopt"). Dat "een rondje extra" om hun almaar ongezonder aanbod te compenseren houdt natuurlijk, zeker bij inmiddels gevorderde leeftijd, ergens op.
Ik ben ervan overtuigd -heb dat ook ergens gelezen- dat een extra calorie met name een extra suikercalorie niet alleen maar zijn gewicht meebrengt maar ook je metabolisme (= de werking van je spijsvertering) beinvloedt, en dat wel zodanig dat je van -ik zeg het even simpel- een gram verkeerde calorieen je wel twee gram aankomt. Dat doordat het lichaam dan sterker kiest voor "opslaan" dan voor een of meer van die andere functies waarin het ook kan voorzien. Dus het aloude idee: er gaan calorieen in en er gaan er uit, en dat is het dan, dat is het nou juist niet.
Er is dan ook al geconstateerd dat bij een gelijk aantal calorieen, maar onder twee groepen verdeeld, een ander dieet, de deelnemers in ongelijke mate afvielen.
Des te opmerkelijker -en belangrijk- dat bij een gelijk aantal calorieen er aftrainen, maar onder een aantal groepen verdeeld een ander soort training, de deelnemers juist wel in gelijke mate afvielen.