Als voedsel te duur wordt, kopen consumenten het niet meer. RetailDetail meldt dat mogelijk 1 op de 3 levensmiddelenfabrikanten de productie zullen terugdraaien of zelfs stopzetten als ze geen hogere prijzen mogen doorberekenen aan de detailhandel. Dat is het gevolg van de plotselinge hoge kostenstijgingen van energie, landbouwgrondstoffen en verpakkingen. De hoge kosten dwingen de marge van de verwerkers tot een eind onder nul. Onder die grens kunnen ze beter stoppen met produceren en hun bedrijven stilleggen of op halve kracht laten draaien.

Voor die situatie waarschuwt de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia, de evenknie van de Nederlandse Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

Het blad somt de extra kosten op. De kosten voor elektra zijn verdubbeld. De gasrekening is verdrievoudigd. Tarwe en maïs stegen met 50% in prijs. Eieren, een belangrijk ingrediënt in de levensmiddelenindustrie, 27%. Zonnebloemolie, ook een wezenlijk ingrediënt, piekte met 40%. Verpakkingen (karton) stegen met 25% en plastic met 30%.

Pastaproducenten als Soubry en Barilla houden hun productie vooralsnog op peil, maar vinden wel dat supermarkten zich soepeler moeten opstellen. Colona, een sauzenfabrikant en grootverbruiker van koolzaadolie en eidooiers, laat weten binnen twee weken "mogelijk één vierde" van zijn productielijnen te zullen platleggen.

Het bericht betekent dat consumenten óf meer moeten gaan betalen voor hun boodschappen óf genoegen moeten nemen met een veel beperkte aanbod in de supermarkten. Hoe langer de kostprijzen niet zullen dalen, hoe meer de situatie erom gaat spannen: wat wordt de mix tussen duurder en minder?
  • Deel
Druk af