Op Twitter publiceert ze 's middags even de volgende strijdlustige boodschap die ze kort daarna al weer verwijderd heeft:

'Don't rub the stain' was het devies #stapelgate. Maar dat is veranderd. Vanavond naar P&W.... Mon 12 Sep 18:58 via web

en vervangt door de neutralere mededeling "Mag vanavond in Pauw en Witteman mijn kant van het verhaal vertellen" (19:25).

Ik keek dus gisteravond naar P&W. Bijna het eerste wat ze zegt in de uitzending: "ik maak me wel zorgen maar niet over mijn baan". Dat zou de aanzet kunnen zijn van een interessant debat, maar het wordt de minuten daarna nooit echt duidelijk wáár ze zich precies zorgen over maakt. Zoals vaker is de voorbereiding bij P&W matig. De vragen lijken scherp, maar zijn het niet. Doorvragen is er niet bij.

Over hoe het gelopen is. Ze was euforisch over de eerste resultaten. "Dit was precies wat we hadden verwacht", zei ze, en dat bleek de belangrijkste motivatie te zijn geweest om het premature persbericht uit te sturen. Nee, als het omgekeerde was aangetoond, dan was er geen persbericht geweest. En ze kreeg natuurlijk veel onterechte kritiek, vooral boze mailtjes en ze werd persoonlijk aangevallen na dat persbericht. Mensen die dat doen zijn echter "high meat identifiers" - die worden dus agressief als je iets zegt over (hun) vlees eten.

En zo pareerde ze de terechte kritiek op haar onethisch en pseudo-wetenschappelijk handelen met de stelling die ze niet kon bewijzen: dat vleeseters hufters zijn. Je moet het lef maar hebben.

Pauw en Witteman gingen snel over naar het volgende onderwerp.
Dit artikel afdrukken