In de Ondertussen van donderdag 16 januari vallen mij deze berichten op:

- knuffels, in kinderkamers zijn we ze gewend, maar ook in masterbedrooms vind je ze. Volgens Knack slaapt een derde van de volwassenen met een furry friend. Niets om je voor te schamen, valt uit het artikel te concluderen. Een knuffel past bij ons menselijk verlangen naar genegenheid en heimwee naar vroeger. Bovendien weerhoudt een teddy je van volledige volwassenheid, een verlangen dat bekend staat als het Peter Pan-syndroom.

- fastfoodketens nemen dierenwelzijn niet serieus, concludeert World Animal Protection (WAP). De dierenrechtenorganisatie beoordeelde de inzet, ambitie en transparantie om het welzijn van kippen wereldwijd te verbeteren van Burger King, Domino’s Pizza, KFC, McDonald’s, Nando’s, Pizza Hut, Starbucks en Subway. KFC presteert het beste, omdat de keten is een aangesloten bij the European Chicken Commitment, dat nieuwe welzijnsnormen voor kippen instelt. Toch is het allemaal geen walhalla, concludeert WAP. De 8 ketens denken er anders over. Zij geven in hun reacties aan dierenwelzijn juist heel belangrijk te vinden.

- de onderzoeken van de omstreden neuropsychopharmacoloog David Nutt en zijn onderzoeksgroep Drug Science laten keer op keer zien dat alcohol meer schade veroorzaakt dan andere drugs als heroïne, crack en extacy. In 2006 werd hij ontslagen als adviseur van de Britse overheid op het gebied van drugsmisbruik. Nutt hield koppig vast aan een ongewenste boodschap en bleef alcohol steevast een groter probleem noemen dan cocaïne, cannabis, ecstasy en zelfs tabak. Toch wordt er niets gedaan om de slechte invloed van alcohol op mensen, gezinnen en de maatschappij te verminderen, blijft hij vinden. Hoe dat precies zou moeten? Met drie mensen en een rietje hooguit 1 glas samen drinken, suggereert hij in The Guardian. Verbieden vindt Nutt geen optie. Nutt maakt de vergelijking met andere drugs. Als overheden een middel verbieden, komen nieuwe, vaak sterkere en gevaarlijkere, middelen op de markt. Nutt waarschuwt, maar ziet kennelijk geen oplossingen.

Er is een nieuwe Guinness World recordpoging: bak een cake van 6,5 kilometer lengte. Het vorige record staat op 3,2 kilometer. Het boerenprotest van 1 oktober maakt kans op een Issue Award. Vanaf het begin van dit jaar is alle Nederlandse groente en fruit bij de Jumbo gecertificeerd volgens On the Way to Planet Proof. Tevens komt Jumbo met eieren op de markt van hennen zonder broertjes (Nieuwe Oogst). Tijdens het broedproces dat de leghennen moet voortbrengen, worden de eieren met haantjes uitgeselecteerd, zodat de jonge heren niet eens geboren worden. Bij de Kipster-eieren van Lidl, mogen de manlijke dieren wel geboren worden. Lidl laat ze niet meteen na hun geboorte doodmaken (zoals gebruikelijk is), maar pas na 15 weken. Daarna worden ze alsnog geslacht en vermalen; je kunt ze als burgers van jonge haantjes kopen naast de eieren van hun zusjes in de winkel.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken