Sinds de Frideale-frietjes 'm kregen, kijken we hier met argusogen naar de Jaarprijs van het Voedingscentrum. Ik weet het eerlijk gezegd even niet. Brood met meer vezels die je al binnenkrijgt als je er minder van eet. Verzadigen die vezels dan of kan er nog lekker wat naast? Doen ze iets 'gezonds'? Wageningen weet dat nabouwvezels niets doen en mogelijk zelfs ongezond zijn

Vezels. Als jet woord uitspreekt is het al goed.

VollerKoren van GB Plange heeft de Jaarprijs Voedingscentrum 2009 gewonnen. VollerKoren is een nieuw brood dat 35% meer voedingsvezel en 10% minder zout bevat dan volkorenbrood. Dat is belangrijk, want veel consumenten krijgen te weinig vezels binnen. VollerKoren mag een jaar lang het beeldmerk Jaarprijs Voedingscentrum 2009 dragen. Dit werd bekendgemaakt tijdens het symposium 'Gezond eten moet goedkoper' op 17 november in Burgers’ Zoo in Arnhem.

Met VollerKoren krijg je veel meer vezels binnen met minder sneetjes brood. Volgens de jury is het een luchtig brood dat goed smaakt. De jury vindt het positief dat VollerKoren brood met de extra vezels een 'gewoon brood' is gebleven. Daarom denkt de jury dat VollerKoren de gezonde keuze zeker makkelijk maakt. VollerKoren is te koop bij de ambachtelijke bakkers van Nederland.

31 inzendingen
Andere genomineerden voor de Jaarprijs Voedingscentrum 2009 waren: Becel Meergranen Volkorenbrood van Unilever Benelux, Bonduelle Pure van Bonduelle, Fruit Below Zero van IJspaleis. en Kleintje Kips’ voor Kids van Zwanenberg Food Group. Aan deze dertiende editie hebben 31 ondernemers en fabrikanten uit de voedselindustrie meegedaan. Dat is minder dan in voorgaande jaren. Dat komt vooral doordat levensmiddelenfabrikanten het afgelopen jaar aanzienlijk minder nieuwe producten op de markt hebben gebracht.Met name basisproducten
De jury is tevreden over de kwaliteit van de inzendingen. Er is voldoende aandacht voor meer vezels en minder verzadigd vet, calorieën en zout. Anders dan andere jaren waren er opvallend veel inzendingen voor ‘basisproducten’ in plaats van luxe producten. De jury vindt dat een positieve ontwikkeling. Het viel de jury verder op dat er veel inzendingen waren van producten speciaal voor kinderen.

Publieksstem
Voor het eerst kon het publiek via de website www.voedingscentrum.nl meestemmen. De stem van het publiek ging naar Fruit Below Zero van IJspaleis.

Aanmoediging
De Kapitein Koek Minder Suiker koekrepen verdient een aanmoediging. Dit zijn de oude vertrouwde koekrepen in een nieuw jasje: met 30% minder suiker en meer voedingsvezel dan Kapitein Koek (en vergelijkbare producten). De jury vindt dit product een hele mooie, verantwoorde ‘meegeefkoek’.

Speciale aandacht
Drie producten verdienen de speciale aandacht van de jury, omdat ze de bestaande variant hebben verbeterd. Dat zijn: Kikkoman Less Salt Sojasaus, Vernieuwde Kroepoekrange van Conimex en Zócijs van Smilde Bakkerij B.V.


bron: Voedingscentrum met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken