Maar de kaasverkoper weigert zíjn Beaufort te verkopen als grondstof voor fondue. Bij het smelten van de kaas verdwijnen de subtiele aroma’s, die de Beaufort kenmerken. En dat mag zijn zuivel niet overkomen. Die heeft twee jaar liggen rijpen, ‘affineren’ noemen kaasverkopers dat, om zijn speciale geur en smaak te verkrijgen. De gewone kaasmakers uit de bergen nemen die moeite niet meer, omdat de naam Beaufort toch wel verkoopt.
Voor fondue, zegt de verkoper, moest McPartland maar fabriekskaas kopen.
Wanneer McPartland met zijn hand op zijn hart belooft dat hij de kaas niet voor fondue zal gebruiken mag hij 2 ons meenemen. Naar eigen zeggen houdt hij woord, maar hij zet het verhaal wel op Twitter. Daar komt het tot een rel. Menigeen geeft McPartland gelijk, anderen nemen het op voor de verkoper. De meestal serieuze krant Le Monde wijdt een pagina aan de Beaufort-bonje en de Franse ambassadeur in Zweden verklaart dat hij ‘voor beide standpunten begrip kan hebben.’ Britse kranten spreken inmiddels van een ’fonduegate’
Het laatste dat is vernomen van McPartland is een tweet uit de Eurostar naar Londen. Hij heeft de omstreden kaas verstopt in een kinderwagen, omdat particulieren de kaas officieel niet in mogen voeren in zijn vaderland. ‘Op weg naar Engeland om het woord van Beaufort te spreken tot de Cheddites,’ twittert hij. ‘Cheddites’ is een spottende benaming voor Cheddar-eters. Cheddar is een fabriekskaas die overal ter wereld gemaakt wordt.
Managed to sneak 166g of pure French cheese past Border control by hiding it in pram. Needs must. Going to England to preach the word of Beaufort to the Cheddites. This is possibly the last chance we have to stop Brexit. pic.twitter.com/xzLm3vTI9E
— Ben McPartland (@McPBen) December 22, 2017
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Correcte en complete informatie over Cheddar, die net als Goudse kaas, overal ter wereld wordt gemaakt, is hier te vinden.
Het bijzondere van Goudse kaas - in onderscheid met de in #1 genoemde origine-Cheddar - is dat de 'originele' niet uit Gouda, maar uit Noord-Holland komt.
"Cheddar is een fabriekskaas die overal ter wereld gemaakt wordt."
Gelukkig niet :
"Cheese can only be called ‘West Country Farmhouse Cheddar’ if:
• It is made using milk from herds reared and milked in the counties of Somerset, Dorset, Devon or Cornwall. This ensures that the cheese has a particular texture and flavour.
• It contains no colouring, no flavouring and no preservatives.
• It is made to traditional methods. These methods include the cheese being made by hand, and the unique process known as ‘cheddaring’.
• It is made and matured on the farm, and aged for at least nine months.
• It doesn’t leave the farm from the moment the milk arrives from the parlour until it’s ready to cut and pack, which means the Cheddar remains in the care of the farmer, who can ensure that it is produced and stored to the highest standards required of a premium cheese.
https://www.finecheese.co.uk/our-cheeses/encyclo-cheese-ia/cheddar-cheese.html