1
Fotocredits: 'Ogen', afbeelding uit publicatie', Royal Society Open Science

FlashVogelverschrikker op zee

Wereldwijd komen naar schatting zo'n 400.000 zeevogels om als 'bijvangst'. Ze raken verstrikt in visnetten bij het duiken naar vis of schaal- en schelpdieren. De Britse en Estlandse vogelbescherming verzonnen een even simpele als effectieve oplossing. In een proefopstelling in de Oostzee (waar jaarlijks 76.000 zeevogels als bijvangst sneuvelen) leverden 3 'proefboeien' in 62 dagen 20 tot 30% minder bijvangststerfte op. Het gaat om een drijvende vogelverschrikker, twee ronddraaiende ogen op een boei. Vissers gebruiken boeien om hun netten te markeren. Daar kunnen die twee ogen gemakkelijk op gemonteerd worden zodat implementatie eenvoudig en niet duur hoeft te zijn. Vogels als zeekoeten en alken denken door de bewegende ogen dat er een roofdier op ze afkomt.

de Volkskrant - Drijvende vogelverschrikker met grote ogen moet zeevogels redden, 16 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 16 mei '21
  • 20:46

Wereldwijd 400.000 is niet veel vergeleken met de meer dan 14.000.000 vogels die jaarlijks worden afgeschoten binnen de EU. Hieronder bevinden zich ook beschermde vogels. En dan nog de 200.000.000 vogels die jaarlijks alleen al binnen Europa onder de autowielen terecht komen. Bedenk maar eens een vogelverschrikker voor op de weg.

Bron:
- ESA (Frontiers in Ecology and the Environment)
- Birdlife

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.