Malta is het enige EU-land waar nog op trekvogels gejaagd mag worden. In de andere Europese landen is het al lang verboden. Maar op Malta schieten ze nog altijd, twee keer per jaar, op tortelduiven - en kwartels. Dit jaar werden er 9.000 aanvragen voor een jachtvergunning ingediend, schrijft De Morgen.

Verschil maar 2.220 stemmen
Het referendum om de voorjaarsjacht af te schaffen, trok 250.648 stemmers. De 'voor'-stemmers wonnen met een verschil van 2.220 stemmen. De Maltese premier, Joseph Muscat, zei dat de bevolking de jagers een laatste kans had gegeven om hun traditie voort te zetten. "Maar jagers moeten begrijpen dat het een totaal ander verhaal is geworden", zei Muscat in The Guardian. "Vrijwel de helft van de bevolking wil de voorjaarsjacht niet langer in stand houden". Muscat zelf is tegen de jacht.

Niettemin mogen de Maltese jagers dinsdag weer op jacht. Afgelopen najaar schoten ze in totaal 2.480 tortelduiven en 1.688 kwartels. Dat was het laagste aantal ooit in de najaarsjacht. In het voorjaar van 2014 ging het om 4.131 tortelduiven en 637 kwartels, hoewel het jaarlijkse quotum 11.000 tortelduiven en 5.000 kwartels bedraagt.

Gemiste kans
Volgens BirdLife Malta, dat de campagne tegen de jacht leidde, is het referendum een 'gemiste kans om een einde te maken aan het doodschieten van vogels in het voorjaar'. De organisatie put hoop uit het grote aantal tegenstemmers (49%) en rekent op strenger optreden tegen illegale jagers.

Fotocredits: 'Hunting Referendum Malta', Nams82
Dit artikel afdrukken