Engelse onderzoekers vielen van hun stokje. Vogels blijken niet van biologisch voer te houden. Als ze de keuze hebben, gaan ze voor gewoon.

Wetenschappers van de universiteit van Newcastle ontdekten dat tamme vogels niet van biologisch graan houden. Ze deden een proefje en zorgden ervoor dat de dieren aan de textuur van het biologische en 'gewone' graan dat ze hen voorzetten, geen verschil konden merken. Nadat ze met tamme vogels hadden aangetoond dat 'gewoon' graan de voorkeur van de dieren had, dachten ze dat het misschien aan die verworden beesten lag. Ze herhaalden de proef met wilde vogels. Ook die bleken het biologische voer te laten staan en te kiezen voor 'conventioneel' en dus geteeld met groeibevorderaars en insecticiden.

Als geitenwollensokken natuurbeschermer en dito eter zou je in de verleiding komen die beesten genetisch te gaan manipuleren. Zelfs wilde vogels zijn tegen de natuur en vinden biologisch niet 'hip'.Om dat soort rare fratsen te voorkomen, dachten de vogelonderzoekers verder na. Ze ontdekten dat het enige significante verschil tussen het conventionele en het biologische graan 'm zat in het eiwitgehalte. Dat ligt bij conventioneel spul een stukje hoger. Vogels weten dat er feilloos uit te halen.

Eiwitten? Was Dokter Frank - hier bekend onder zijn eigen naam Frank van Berkum - niet de man die een flinke stoot eiwitten in ons dieet weer op een Telegraaf-manier in de mode hielp?

Bron: Interscience (met dank aan @JanBraakman)
Dit artikel afdrukken