In Nederland is het nieuws over de vogelgriep H5N8 die kippen treft, bijna uit de kolommen van de kranten verdwenen. In Duitsland niet.

Dierentuin Rostock
De dierentuin van Rostock in het Noorden van Duitsland aan de Oostzee dreigt een deel van zijn vogelcollectie te moeten afmaken in verband met het H5N8-virus.

Sinds vorige week is duidelijk dat het vogelgriepvrius dat Nederland in november en december trof en later weer actief bleek in Duitsland, nog altijd actief is in de dierentuin van Rostock. Der Spiegel schreef vorige week al over de eenden en ooievaars die preventief gedood zouden moeten worden.

43 van de 60 dieren bleken besmet
Vandaag werd bekend dat 43 van de 60 dieren - eenden en ooievaars - die preventief werden geruimd daadwerkelijk besmet waren. Zo'n 500 dieren, waaronder ook zeldzame soorten, moeten nog onderzocht worden. De directie van de dierentuin realiseert zich dat de dieren gedood zullen moeten worden indien dat nodig is om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Raadsel
Ook in dit geval wordt van een raadsel gesproken. De vogels worden gehouden in overdekte ruimtes waarin contact met wilde vogels ondenkbaar is. Toch worden ze ziek, net zoals de Nederlandse binnenkippen terwijl onder dezelfde kippen buiten geen besmetting is vastgesteld.

Fotocredits: Ooievaar in de dierentuin van Rostock, alias franjomolitor
Dit artikel afdrukken