De Russische overheid meldde afgelopen zaterdag dat zij de eerste gevallen van overdracht van de H5N8-vogelgriepstam op mensen heeft vastgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van is van deze "belangrijke ontdekking" in kennis gesteld.

Het virus werd ontdekt bij zeven besmette mensen in een grote pluimveestal in het zuiden van het land die in december 2020 is getroffen door een uitbraak van vogelgriep dieren. Dat vertelt Anna Popova, hoofd van het Russische gezondheidsagentschap Rospotrebnadzor, in het Russische nieuws. Volgens Popova zouden de zieken "zich goed voelen" en geen complicaties hebben.
Zij zei ook dat "snel stappen zijn ondernomen om de situatie onder controle te krijgen". Hoewel de H5N8-stam "de soortbarrière heeft overschreden" door van vogels op mensen over te springen, is volgens Popova momenteel geen sprake van overdracht van deze variant van het virus van mens op mens.

In Nederland verzette boerenfactchecker Staf zich afgelopen week tegen wat de organisatie zag als tendentieuze berichtgeving van de Universiteit van Twente over de zoönosen door een wetenschappelijk onderzoeker die tevens lid van de Partij voor de Dieren is. Eveneens vorige week sprak de Brabantse boerenkoepel ZLTO Omroep Brabant aan op het publiceren van wat de koepel zag als tendentieuze beïnvloeding van de publieke opinie met berichten over de gevaren van de overdracht van ziekten van dier op mens. Gezegd mag worden dat dieren die in hygiënische gesloten systemen worden gehouden minder gevaar opleveren voor de volksgezondheid dan dieren die in de buitenlucht worden gehouden. Grote concentraties van dieren in combinatie met het gedrag van mensen blijven niettemin altijd een bron van risico, zoals het Russische geval laat zien.
Le Monde - La Russie dit avoir identifié des cas de transmission à l?homme de la souche H5N8 de la grippe aviaire
  • Deel
Druk af