Vogeltrek
Reichholf, hoogleraar aan de Technische universiteit van München, is er stellig over. De theorie klopt niet. De vogeltrek loopt niet van Centraal-Azië naar Europa, maar vooral van noord naar zuid. "De vogels komen dus uit gebieden waar van vogelgriep geen sprake is. De vogeltrek in de herfst en de vroege winter verloopt op het noordelijke halfrond bijna uitsluitend naar het zuiden, niet van het oosten naar het westen.” Bovendien is de trek zodanig inspannend, dat besmette en zieke vogels de reis niet zullen overleven. De eenden, ganzen en zwanen die in onze streken besmet bleken te zijn, aldus Reichholf, híer besmet geraakt.
Het inzicht dat mest in plaats van wilde vogels de oorzaak is, leidt tot de gedachte dat behandeling van mest nodig isBinnenmilieu
De ornitholoog denkt dat de oorsprong van de vogelgriepvirussen in de stallen bij het pluimvee ligt. Wilde vogels zouden dus hier ziek worden van de ziektekiemen die onder commercieel gehouden pluimvee leven. "In de late herfst wordt in grote omvang mest en drijfmest op de akkers uitgebracht. Veel spreekt ervoor dat de virussen langs die weg naar buiten zijn gekomen. Kraaien bijvoorbeeld, die op de velden naar voer zoeken, zouden de kiemen dan naar oppervlaktewater in de buurt hebben overgebracht, waardoor uiteindelijk wilde eenden en zwanen besmet zijn geraakt”, zegt hij in Der Spiegel.
Klopt die gedachte? Als Reichholf gelijk heeft, zouden immers de eerste vogelgriepslachtoffers in pluimveestallen gesignaleerd moeten worden. Reichholf zegt daarover: "Dat is waarschijnlijk wel te verwachten. Alleen is het de vraag of pluimveehouders ieder sterfgeval in hun bedrijf melden, of dat ze terughoudend zijn vanuit het risico dat hun kippen geruimd worden." Met de ophokplicht spannen de autoriteiten het paard achter te wagen, zegt Reichholf. "De houders van vrije uitloop-kippen, die bijna nooit door vogelgriep getroffen worden (sic!), moeten nu hun dieren binnen houden, wat ze alleen maar vatbaarder voor infecties maakt."
Volgens Reichholf ligt de oorsprong van het vogelgriepvirus bij pluimvee vermoedelijk in het veevoer met zijn mondiale verspreiding. Hij pleit voor een intensieve controle van veevoer op ziekteverwekkers. Dat gebeurt tot op heden niet.
De uitspraken van Reichholf kunnen grote implicaties hebben voor de aanpak van vogelgriep. Op dit moment geldt ook in Nederland de gedachte dat het afsluiten van het binnenmilieu van houderijen tegen het wilde milieu het beste wapen is tegen de verspreiding van vogelgriep. Het inzicht dat mest in plaats van wilde vogels de oorzaak is, leidt tot de gedachte dat behandeling van mest nodig is.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ga je even zoeken wie die goede man is, heeft in elk geval een goed track record van controverses.
Als ik met gewoon simpel boerenverstand kijk naar 90% van alle besmettingen in NL van vogelgriep de laatste jaren, dan loopt daar een sloot op max 25 mtr vd stal.
En als we dan de kaart met besmettingen vogelgriep wilde vogels bekijken, zie ja waar die gevallen zitten.
Als al die wilde vogels het gekregen hebben vanuit een stal, nou dan zijn er heel veel niet gemelde stallen zo te zien, gewoon onzin, dit hou je nooit onder de pet.
Dus, het komt van buiten de stal naar binnen, beweringen van de goede man betitel ik als onwaar.
#2 Mia, wat moet er eigenlijk gebeuren met alle katten met Covid19? Ook die zijn er voldoende, alleen is die discussie elke journalist te heet lijkt het.
Nou ja, het zou zomaar kunnen. Mensen die altijd binnen zitten zijn ook bevattelijker voor ziektes als ze maar even op de tocht zitten. En vooral mensen die vit.D (en C) tekort komen worden ziek, vandaar dat ze de winter het 'griepseizoen' noemen, omdat men dan te weinig D van de zon krijgt. En dieren hebben ook diverse vitamines nodig om gezond te zijn, dus als pluimvee niet naar buiten kan oor de vit.D kan ik het me zo voorstellen dat ze sneller ziek raken door wat voor ziektekiemen, toch enz dan ook.
.....Je vraagt je dan wel af hoe dan al die honderden katten in New York besmet geraakt zijn?
http://nos.nl/artikel/2152826-honderden-katten-met-vogelgriep-in-new-york.html
Het verhaal hangt aan elkaar van speculaties. Ik begrijp van experts dat analyse van virussen o.a. oplevert dat vogelgriep virussen in Europa bijna identiek zijn aan vogelgriep virussen in China. Dat lijkt mij niet te anders verklaren dan verspreiding vanuit China. Dat kan in theorie door handelscontacten (1-dagskuikens bijvoorbeeld) maar ook door trekvogels. Ook van trekvogels onderweg zijn de virussen geanalyseerd. De conclusies wijzen naar verspreiding via trekvogels. Die routes zijn intussen nauwkeurig in kaart gebracht. Bepaalde centrale pleisterplaatsen waar veel soorten vogels tijdelijk verblijven tijdens de trek lijken een belangrijke rol te spelen. Op die plaatsen kunnen virussen naar hartelust worden uitgewisseld.
Verspreiding van virussen, is niet hetzelfde als het ontstaan van bepaalde virusvarianten. Het meest waarschijnlijke scenario is m.i. dat virulente virussen ontstaan in de intensieve veehouderij. Griep virussen kunnen langere tijd circuleren in pluimvee, ook in varkens en mensen. Onderweg muteren de virussen en als de omstandigheden gunstig zijn verspreiden ze zich. Zo kwamen we in 2009 ook aan de Mexicaanse of varkensgriep. Dat virus bevat "onderdelen" griep van vogels, varkens en mensen. Inmiddels is de Mexicaanse griep gepromoveerd tot een normale menselijke griepvariant. Vorig griepseizoen bijvoorbeeld was deze griep behoorlijk aanwezig in Nederland.
Azië, met name China is berucht om de intensieve veehouderij/handel met veel contactmogelijkheden ( o.a. via"wetmarkets") met mensen. Het lijkt daar op een broedplaats van vogelgriep virussen. Wilde vogels kunnen de virussen vanuit de intensieve veehouderij oplopen en wereldwijd verspreiden. Die wegen zijn echt te volgen via analyse van de virussen zelf.
De intensieve veehouderij in bijvoorbeeld Europa kan zeker een steentje bijdragen. Een laag pathogene variant kan na introductie in een pluimveestal muteren tot een hoogpathogene variant. Dat is al eens goed gedocumenteerd in een kalkoenbedrijf in Italië. Ook theoretisch is dit goed te onderbouwen. Daarom worden bedrijven "geruimd", ook na het ontdekken van een laag pathogene - milde - vogelgriep.
Dus: is hoogpathogene vogelgriep afkomstig uit de intensieve veehouderij? Ja. Wordt vogelgriep verspreid door trekvogels? Inderdaad. Twee invalshoeken van hetzelfde verhaal.
Op dit moment circuleren in Azië op redelijk grote schaal de vogelgriep virussen HP H7N9 en HP H5N6; beide varianten zijn besmettelijk voor mensen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat die varianten hun weg vinden naar Europa. Via trekvogels.